Apropierea datei dupa care alesii locali nu vor mai putea sa migreze de la un partid la altul fara sa-si piarda mandatul produce o oarecare fierbere pe scena politica romaneasca. In aceste zile au loc adevarate miscari de trupe. Consilieri locali si judeteni profita de ragazul ramas pana la intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul alesilor locali si trec dintr-o parte in alta, convinsi ca astfel isi vor asigura un loc mai caldut. Nu mai conteaza convingerile politice, semn ca nici nu le-au avut vreodata. Conteaza doar trocul politic, avantajele pe care le obtin prin trecerea de la o formatiune politica la alta.
Imoralitatea acestor traseisti nu mai trebuie demonstrata. Interesant este ca tocmai partidele care acum doi ani se dadeau de ceasul mortii si infierau pe la toate usile politica PSD de racolare masiva a primarilor si alesilor locali, tocmai ele, stau cu bratele deschise pentru a-i primi pe cei care vor sa vina. Culmea este ca multi dintre cei care prefera acest traseism de ultim moment sunt de la PSD. Iar cele doua partide din Alianta, PNL si PD, s-au angajat inaintea si-n timpul alegerilor ca nu vor primi in randurile lor niciun picior de pesedist. Lucru care se dovedeste acum o minciuna gogonata. Modul in care actioneaza in aceste zile dovedeste ca lipseste cu desavarsire preocuparea de a atrage in politica oameni noi, pe care sa-i pregateasca temeinic si care sa revigoreze, in timp, o formatiune politica sau alta.
Situatia actuala, care nu este noua, mai dovedeste ceva. Ca romanii care nu s-au inregimentat politic au capatat un oarecare dezgust fata de politica. Din acest motiv, partidele nu se pot intari cu oameni noi nici numeric, nici calitativ. Drept urmare, aceiasi oameni danseaza de 15 ani pe scena politica, cand intr-o echipa, cand in alta. Ceea ce nu inteleg, sau se fac ca nu inteleg, oamenii politici este faptul ca o astfel de abordare creeaza doar iluzia ca partidul lor este atractiv si se intareste.
Va fi foarte instructiv de urmarit ce se va intampla de la toamna incolo. Este clar ca migratia politica va fi mult diminuata. Pierderea mandatului in cazul trecerii de la o formatiune politica la alta va cantari greu in luarea deciziei de a schimba carnetul de partid. Chiar va fi nevoie de un motiv serios pentru a face acest lucru. Este deci interesant de urmarit ce procedee vor folosi partidele pentru a-si intari randurile. Oferta politica va trebui sa devina reala, ispititoare, daca nu convingatoare, pentru a putea atrage noi membri in partid. Dar chestiunea nu pare sa-i preocupe pe liderii politici, pentru ca nu am vazut, pana acum, niciun program in acest sens.