Nu stiu cum se face, dar o data la patru ani, ca la Mondiale, distinsii domni politici, ca altfel nici nu stiu cum sa le mai zic, ne invita politicos sa contribuim si noi, cei care lucram cu presa, la usuitul turmei de alegatori catre sectiile de votare. Pina atunci ei sint in prim planul natiunii, ei sint ce mai destepti, cei mai frumosi si mai devreme acasa. Din patru in patru ani, insa, avem si noi un rol. Acela de ciine. Dar nu ciine de paza al societatii, cum ni se spune, ci de ciine de stina, care da roata in jurul tirlei pina cind va fi convins ca intreaga masa de sustinatori ai baciului din fruntea ei va trece prin mulgatoarea de voturi.
Constat insa cu stupefactie ca mai periculosi decit bomba cu neutroni sint politicienii din Romania. Caci n-am mai intilnit pina acum o arma de distrugere in masa a alegatorilor mai periculoasa decit discursul unui fost tragator de elita al mitei de coada in trecut, azi proaspat deputat.
Dom deputat de la democrati s-a hlizit ca mita la calendar cind fu si el chestionat in privinta votulului dat in unanimitate de partidul sau pentru viitorul ministru al Invatamintului. Si chiar a ramas si cu o pareza de pe urma zimbetului sau colocvial. Ce are, domle, presa, de n-are? Ca prea se ingroasa gluma cu imixtiunea vostra in treburile interne ale statului? Ca sa nu zic mai rau, ca se interpreteaza.
Stau si ma uit ca prostul la toate posturile de televiziune, sa prind si eu un parlamentar care sa stie de ce a fost el trimis acolo si mai cu seama daca stie el ce are de facut. De vina e tot presa care ii vede mai mereu completind integrame, dormind, sau in cel mai fericit caz lipsind de pe scaun. L-am zarit zilele trecute pe dom deputat Cimpanu care nici el nu avea prea mare habar cu ce treaba se ocupa el in Parlament. Si drept multumire pentru pentru prestatia sa de la "Necuvintatorii " - o emisiune care va avea inca multa audienta - a fost recent convocat la Botosani ca sa-si aduca si el obolul la nobilor scop de partid si de stat, acela de a lichita ultimele ramasite ale vechiului sistem pesedist. Nu conteaza ca invatamintul e in continuare in greva, nu conteaza ca vine iarna si inca nu sint asigurate rezervele de incalzire. Importanta, mai presus de toate e doctrina liberala. Adica totul pentru tine. Caci cam asa suna unul dintre punctele esentiale ale liberalissmului.
Sa stai cu coatele pe gardul Parlamentului si sa te gindesti la prosperitatea din propria batatura, iata idealul de veacuri al omenirii. Aidoma sclavului care striga dintre chingile custii in care isi avea domiciliul: "Traiasca feudalismul - viitorul nostru de aur " si alegatorii de astazi vor scanda peste trei ani "Traiasca prezentul, ca de viitorul de aur promis ne-am cam saturat!".