In razboiul ruso-ucrainean al gazelor a iesit la iveala, o data cu demiterea Guvernului de la Kiev, ca adevaratul castigator a fost Moscova. Din momentul in care a rasturnat un guvern, razboiul nu mai este unul economic, asa cum a insistat mereu pana acum Rusia.
Miza a fost sufocarea celei mai sonore revolutii portocalii din spatiul CSI. Scopul a fost atins cu mana deputatilor ucraineni, care, profitand de o prerogativa proaspat dobandita, au demis Guvernul condus de Iuri Ehanurov. Premierul de sacrificiu, un apropiat al lui Iuscenko din centrul industrial Dnepropetrovsk, a fost scos la inaintare de presedinte pe tot parcursul crizei: trimis la Moscova pentru negocieri, lasat singur in parlament sa apere acordul Gazprom-Neftogas (in timp ce presedintele asista la Astana la investitura liderului kazah Nursultan Nazarbaiev). De aici, Viktor Iuscenko s-a intors la Kiev cu o bila alba din partea omologului rus, care a descris acordul drept "reciproc avantajos". In ce masura este asa, o vor spune alegatorii ucraineni la 24 martie. Campania pentru legislativele din Ucraina poate sa se reia cu motoarele la turatie maxima. Partidul Regiunilor, al fostului premier si candidat prezidential Viktor Ianukovici, este pe val, ajutat de blocul Iuliei Timosenko, care a pus umarul la caderea guvernului. Potrivit analistilor, gestul evocat cu jumatate de gura de presedintele Iuscenko (dizolvarea parlamentului) ar fi un act sinucigas la care este greu de crezut ca seful statului va recurge, oricat de imbarbatat s-ar intoarce de la discutiile cu Putin.
Vazand cele intamplate in Ucraina, sfarsite cu implozia "blocului portocaliu" de mai an, Rusia ar putea deveni interesata sa regleze de urgenta si cu Republica Moldova razboiul gazelor. Printr-un acord la fel de "reciproc avantajos".
Razboiul care nu s-a terminat a gasit ecou in Romania, tara care importa gaze rusesti la pretul cel mai mare din Europa. Ceea ce a starnit revolta presedintelui Traian Basescu si un schimb de replici dure cu ministrul Eco-nomiei. Spre deosebire de Ucraina, este putin probabil ca Guvernul de la Bucuresti sa cada din cauza pretului umflat al gazelor. Aceasta, pentru ca Romania importa mult mai putine gaze rusesti decat vecinii de la rasarit.