La mai bine de 17 ani de la prabusirea comunismului sintem bintuiti in continuare de fantomele fostului regim, care probabil nu vor disparea decit odata cu sustinatorii acestuia. Din cauza lor este atit de greu sa ne adaptam la ceea ce se vrea a fi democratia, cu bune si rele. Ce-i drept, in ultima vreme, am avut parte numai de rele, dar inca nu e totul pierdut.

Una dintre cele mai mari anomalii cu care ne confruntam inca o reprezinta apetitul de nestavilit al romanilor pentru bautura. Bine, nu stam mai prost decit altii la capitolul asta, dar cel putin ei exceleaza si la alte capitole, printre care se numara munca, profesionalismul si multe altele. Cit despre noi, daca s-ar putea, unii ar sta toata ziua scufundati in butoaie cu vin si palinca, impasibili la cele petrecute in jur. Asa se explica de ce unii, care se dau de ceasul mortii ca sa-si incropeasca o mica afacere de familie, esueaza fara drept de apel, in timp ce proprietarii de bodegi prospera mai ceva ca detinatorii de terenuri petroliere.

Daca faci un scurt drum in localitatile rurale, pe la 9 dimineata, ai surpriza sa constati ca multi locuitori nu se gasesc la muncile cimpului sau prin gospodarie, ci la poarta cu o sticla de palinca pe lavita. Culmea e ca betia asta colectiva incepe sa-si faca simtite efectele din ce in ce mai acut in societate. De boala asta s-a molipsit si justitia, desi pare greu de crezut.

Nu credeam ca voi apuca ziua in care o instanta de judecata va decide sa acorde custodia unor copii minori unui tata alcoolic in ultimul grad in dauna mamei, care era singur intretinator al familiei. Ce anume au avut in vedere judecatorii cind au decis sa lase niste ghemotoace in mina unui om care, de beat ce era, nu mai nimerea nici usa de la intrarea in sala de judecata, nu pot sa-mi explic. Dar s-a intimplat si cu siguranta nu va fi ultimul caz de acest gen. Si, ca tabloul sa fie complet, femeia a ajuns si la inchisoare dupa ce betivanul, pardon tatal copiilor, a avut nerusinarea sa ceara o marire a pensiei alimentare pentru a putea merge linistit la crisma.

Asta e ca si cum ai recunoaste ca cei care au facut o greseala trebuie sa plateasca toata viata. Cu siguranta bautura nu este cel mai important motiv pentru care ne aflam astazi intr-o situatie nu tocmai roz, dar reprezinta in mod cert una dintre cauzele pentru care numeroase familii s-au destramat, iar fenomenul tinde sa se generalizeze.

In timp ce autoritatile noastre se preocupa de toate banalitatile posibile, altii isi dau examenul pentru a intra in politica folosind notiuni precum dezvoltare durabila sau altele asemenea.