Saraci, dar sinceri am intrat in Europa unita. Un pas mare pentru romani, iar pe drumul ce-l avem de strabatut nu este voie sa calcam alaturi. Asa, fara bani, cum suntem, cu salariile mici pe care le avem, cu nivelul de trai mult sub limita de jos a Batranului Continent, avem in schimb o avere la care nu trebuie sa renuntam. Avem traditii si pamant. Avem proprietati si am mos-tenit o tara frumoasa. Sunt atuurile noastre si ar trebui exploatate la maximum. Nu avem voie sa mai vindem nimic din toate astea. Trebuie sa tinem cu dintii de petecul de pamant mostenit de la parinti, de casa sau apartamentul proprietate personala, trebuie sa ne mentinem traditiile, obiceiurile si sa le retransmitem nealterate copiilor nostri. Gata, am vandut ce era de vandut. Mai trebuie sa ne gandim si la viitor, la ce lasam urmasilor, la ce au ei de facut pentru ca natia sa dainuie in istorie. Sa nu ne mai dam pe nimic. Sa incercam sa ne gospodarim, sa invatam ce este de invatat de la europeni si sa aplicam aici la noi.
Ar trebui sa devenim niste japonezi ai Europei. Sa plecam afara, sa studiem, sa muncim, sa vedem cum se fac lucrurile prin lumea dezvoltata si apoi sa ne intoarcem la casele noastre, la familii, la parinti, la copii si sa punem in practica tot ceea ce am invatat.
Trebuie sa facem salturi in istorie pentru a ajunge din urma alte state. Trebuie sa intuim care sunt tendintele in toate domeniile si sa incercam sa sarim peste etape. Avem abilitatea asta, avem inteligenta, practica si flerul necesare. Stim sa ne descurcam sa facem si lucruri bune, si foarte bune. Daca am fi mai ambitiosi, am putea face si agricul-tura de calitate, si turism, am sti sa producem lucruri adevarate, sa redevenim primii in unele dome-nii. Avem cultura si infrastructura intelectuala pentru a ridica acest popor si pentru a-l pune acolo unde-i este locul, in lista tarilor respectabile. Putem face toate astea, dar ne trebuie luciditate, unire, perseverenta si niste conducatori care sa ne indrume cum trebuie. Ne trebuie "locomotive" care sa mearga sigur si pe drumul bun. Totul depinde numai de noi!