Intr-o perioada in care toate formatiunile politice din Romania fac sondaje peste sondaje pentru a-si cantari forta si a-si contabiliza valorile, am ajuns sa nu mai intelegem nimic. Cineva imi spunea zilele trecute ca in partidul din care face parte sondajul a adus cateva surprize. Nu in sensul ca procentele ar fi surprinzatoare! Doar ca se vorbeste de o selectie de candidati care, desi nu se afla in topul acelor sondaje, vor intra pe listele de candidati inaintea celor care au oarece notorietate. Politica de partid, ce vrei... O alta chestiune surprinzatoare este aceea ca nici cei care au comandat sondajele nu prea cred in adevarul relevat de acestea si recurg la verificari. Ce-i drept, anii de democratie ne-au aratat ca sondajele nu se confirma intotdeauna, pentru ca omul intervievat nu raspunde intotdeauna chiar asa cum gandeste.

Orice lider de partid ar trebui sa-si cunoasca oamenii de valoare si ar trebui sa-si faca o strategie de campanie chiar de a doua zi dupa alegerile deja incheiate. Vrei sa ai candidati buni la urmatoarele alegeri? Nimic mai simplu: in urmatorii ani scoate-ti oamenii la atac, pune-i la incercare si cu cateva luni inainte de scrutin trage linie si vezi cine a confirmat. Chestia cu ingrasatul porcului in ajun sau, mai la obiect, cu scoaterea iepurasului din palarie in preajma scrutinului nu tine.

Revenind la sondajele de opinie facute in plan local, a aparut, ca sa zic asa, si o pata de culoare. Saptamana trecuta un partid a venit cu o initiativa care, initial, a parut ciudata, probabil datorita ineditului sau: sondajul printre ziaristi. E drept, oamenii de media sunt cei mai informati. Ieri au fost facute publice rezultatele, care, la o analiza atenta, reflecta intru totul viata politica galateana. As vrea sa trec peste indignarea unora dintre colegii ziaristi, care s-au "buricat" cand li s-a propus sa completeze chestionarul in cauza, deoarece consider ca si in presa, ca de altfel in intreaga societate romaneasca, sunt si oameni care sunt tentati sa critice orice initiativa doar de dragul de a fi "altfel".

Eu chiar m-am amuzat in prima faza, cand am auzit de chestionar. Iar rezultatele mi se par aproape de adevar, semn ca distinsii nostri colegi chiar au curajul de a spune ceea ce cred. Epitetele cu care i-au gratulat pe unii politicieni sunt atat de "la obiect" incat nu pot decat sa-i felicit. Unele dintre ele chiar ar merita comentate pe larg, pentru ca am avut senzatia, dupa citirea rezultatelor acelui chestionar, ca ar fi vrut sa spuna mult mai multe.

Inchei prin a-l evidentia pe unul dintre colegii de breasla care a caracterizat partidele toate printr-o singura sintagma, de genul "tot o apa si-un pamant". Si asta ar merita comentat pe larg...