Intr-un interviu acordat postului de radio Mix FM, presedintele Traian Basescu a declarat ca in eventualitatea unor alegeri anticipate, al caror partizan este in continuare, tot pe Calin Popescu Tariceanu l-ar desemna prim-ministru, dupa victoria in alegeri, avind in vedere ca din punct de vedere constitutional are dreptul sa o faca. seful statului este convins, asadar, ca Alianta isi va adjudeca eventualele anticipate si ride in stilul sau caracteristic cind i se aminteste ca majoritatea cetatenilor tarii nu doreste aceste alegeri. "Nu le vrea dar va vota”, spune sigur pe sine seful statului, al carui cinism se dovedeste, astfel, cel putin sfidator.

Traian Basescu a precizat ca mesajul pe care l-a transmis in urma cu citeva saptamini conform caruia Theodor Stolojan ar fi un foarte bun port-drapel al Aliantei a avut in vedere rolul pe care acesta l-ar putea avea intr-o eventuala campanie electorala in care seful statului nu se mai poate implica. Pledind in favoarea alegerilor anticipate, presedinte Romaniei a declarat insa ca acestea nu se vor desfasura decit daca va ajunge la o intelegere in acest sens cu premierul Tariceanu, caruia ii apreciaza eficienta si cu care colaboreaza foarte bine. Totusi, este necesara gasirea unei solutii pentru ca Guvernul sa nu poate fi blocat atunci cind va avea de luat decizii importante in indeplinirea obligatiilor asumate, in conditiile in care, din punctul de vedere al lui Traian Basescu, in Coalitia de guvernare PUR ramine tot timpul o solutie imorala.

Este limpede ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu crede pina la capat in declaratiile de simpatie pe care i le face seful statului, stiind, cu siguranta, de ce. Astfel ca a inceput sa faca publice motivele pentru care crede ca un scrutin inainte de termen este nejustificat. Din cite se poate constata, Alianta DA are doua prioritati concomitente: integrarea in Uniunea Europeana si declansarea alegerilor anticipate. Calin Popescu Tariceanu, la fel ca orice om care cunoaste cit de cit realitatile politice ale lumii in care traim, stie nu numai ca cele doua prioritati nu fac casa buna ci, mai mult, ca ele se exclud. De altminteri, surse din Alianta DA sustin ca primul-ministru a primit semnale clare din partea oficialilor europeni in privinta posibilitatilor activarii clauzei de salvgardare impuse de Uniunea Europeana, daca nu isi respecta angajamentele. Caz in care Aliantei DA i se va putea reprosa ca a intirziat aderarea cu un an.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a fost foarte categoric in privinta alegerilor anticipate, mentionind raspicat ca acestea nu constituie o prioritate, momentan, nici pentru Guvern, nici pentru Alianta DA, si nici pentru PD. Calin Popescu Tariceanu si colegii sai de partid stiu, insa, foarte bine ca Traian Basescu este cel care, in ultima instanta, decide asupra oricarui punct de vedere important al PD. Astfel ca alegerile anticipate ar putea fi provocate prin demisia la comanda a ministrilor democrati din Guvern. Din punctul de vedere al integrarii europene, alegerile anticipate ar reprezenta, insa, un mare pas inapoi, determinind aminarea reformelor necesare cu cel putin o jumatate de an. Cu sau fara Calin Popescu Tariceanu premier, interesul personal, de grup sau de partid ar prima, astfel, din nou, asupra intereselor Romaniei si ale romanilor.