Bună dimineaţa, bună ziua ori bună seara, în funcţie de momentul în care lecturaţi cele ce urmează. Fără a şti că de sindicate v-a vorbit ieri şi Tudor Neacşu, adevăratul redactor - şef al ziarului, vă deranjez şi eu puţin pe acelaşi subiect. Nu de alta dar, în timp ce gospodarii îşi numără toamna bobocii, şefii de sindicate dovedesc că aşteaptă anotimpul doar pentru a-şi regla problemele personale şi pentru a mai face puţină gargară. Că doar Contractul Colectiv de Muncă intră în perioada de incubaţie, iar ea trebuie cotcodăcită urgent maselor.
Pentru a nu mă pierde prea mult în detalii, voi cita din ilustrul meu predecesor, Tudoar Neacşu, care a copiat, la randul său, din cartea de căpătai a neamului grămăticilor romani: dicţionarul explicativ al limbii.
Cum ar spune cartea aia groasă cu mai mult de o mie de pagini, „sindicat“ = organizaţie profesională de masă pentru apărarea intereselor oamenilor muncii. In fiecare toamnă, şmecherii care au apucat o funcţie în fruntea prostimii se aşează la masa negocierilor. Scurt timp după aceea, apar în randul muncitorimii spunand că e nasol, că patronatul nu se lasă înduplecat cu nimic, nici nu vor să audă de măriri salariale sau de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă... Doar un protest ar mai putea folosi... Şi, într-adevăr, protestul foloseşte. LE foloseşte. Pentru că, în final, salariaţii obişnuiţi se aleg cu te miri ce, sub nivelul inflaţiei din acel an. Liderii, în schimb, apar cu o altă maşină, pusă la dispoziţie de patronat. In funcţie de întreprindere, maşina poate fi şi VW Passat. Liderii apar şi cu telefoane mobile noi, costand cat lefa unui muncitor prost într-un sfert de an. Tot de la patronat. Liderii mai apar şi pe jumătate bronzaţi, în miez de iarnă... Tot de la...Sunt, poate, primele lucruri pe care ar trebui să le observe muncitorii scoşi la răcnit în prag de toamnă de dragul luptei sindicale. Neobservate la timp, îi pot conduce pe şefii mişcării muncitoreşti în Parlament sau Guvern, cum se întamplă din ce în ce mai des. Ascultaţi puţin cum se ascut şi colţii şefilor de sindicat din Galaţi. Am scris bine, domnul Mitrea (fost lider sindicalist ajuns ministru, n.r.)? Nu e aşa, domnul Ciorbea (fost lider sindicalist ajuns prim-ministru, n.r.)?