„Bodu a pus sechestru pe Gara de Nord”, „ANAF plănuieşte să pună sechestru pe jucători” sunt doar cateva din titlurile care ţin prima pagină a ziarelor de săptămani. In ultimele sale isprăvi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, celebra ANAF, a pus sechestru pe Gara de Nord în contul datoriilor Companiei CFR. Nici Termoelectrica nu se simte mai bine, fiind demarate procedurile de punere a sechestrului în contul unei datorii de 2.500 miliarde de lei vechi.
„Ziua şi sechestrul” pare a fi sloganul după care se ghidează şeful ANAF, celebrul Sebastian Bodu, ultimul copil teribil, măcar la nivel declarativ, al finanţelor romaneşti. Un singur lucru par a fi uitat Bodu: să-şi achite propriile datorii.
Conform informaţiilor vehiculate de mass-media, Dobroport SA, societatea al cărei acţionar este şi Bodu, înregistrează restanţe de 4,5 miliarde de lei vechi la bugetul de stat. Cand vrei să pozezi în cruciat, în sfant luptand cu balaurul corupţiei, e bine să-ţi faci ordine mai întai în propria bătătură. Nu de alta, dar există riscul de a fi ridiculizat de adversari. Iar cand se pune problema recuperării banilor, duşmanii se fabrică imediat şi pe bandă rulantă.
Incontestabil, acţiunea pe care o încearcă şeful finanţiştilor este una de toată lauda, în cazul în care va fi dusă pană la capăt la un mod nepărtinitor. Cateva miliarde de dolari ar putea iriga seceta bugetară ce a cuprins mai toate domeniile, de la învăţămant ori sănătate şi pană la armată. Păcatul tanărului lovit de calviţie ar fi să nu încerce doar adunarea de capital politic, mimand lupta cu un monstru al corupţiei care mimează, la randul său, surprinderea. Pentru succes, ar fi cazul să înceapă prin a-şi achita datoriile. Dacă se va ţine de treabă, va intra în istorie ca Sf. Bodu. Altminteri, rămane doar SF Bodu.