Harmalaia din ce in ce mai greu de urmarit si de suportat care a pus stapanire pe mahalaua politicii autohtone provoaca in aceeasi masura confuzie si uimire la nivelul omului de rand. Nu e zi lasata de la Dumnezeu sa nu se amplifice si mai tare balamucul. Interventiile unuia sau altuia dintre participantii la talmes-balmesul cotidian, cu intentia marturisita de a mai aplana ciondanelile, pun si mai abundent paie pe foc.
Asa s-a terminat si runda consultarilor premierului Tariceanu cu liderii partidelor parlamentare pe temele fierbinti ale momentului. Atmosfera a ramas la fel de incarcata. Ba, din concluziile, avertismentele si apelurile lansate ulterior, inclusiv dinspre Cotroceni, furtunile devastatoare par si mai amenintatoare. Cine stie, poate de ce le-a fost frica unora nu vor scapa. Alegerile anticipate s-ar putea sa o ia inaintea tuturor celorlalte. Este din ce in ce mai evident ca totul a fost premeditat.
Ce rost au mai avut, in cele din urma, consultarile cu PSD-ul, PRM-ul si PC-ul? Intamplator, desi scadenta se apropie - 13 martie -, in afara de UDMR nici o formatiune politica nu si-a depus lista de candidati, asa cum prevad normele legale, la Biroul Electoral Central. Carevasazica, in subteran, nu prea le ardea de europarlamentare asa din timp. Apoi, nu este deja PNL-ul, partid aflat la guvernare (nici daca dadeau in bobi, la mama Omida, in timpul campaniei electorale, nu li se prevestea asemenea pervetire), aliatul de nadejde al celor trei partide din opozite? Nu alcatuiesc aceste patru formatuni noua majoritate parlamentara? Pe cine sa mai mire, asadar, coalizarea lor de-acum incolo la toate actiunile politichiei? Pe cine sa mai surprinda, prin urmare, solicitarea lor la unison pentru amanarea alegerilor europarlamentare, chit ca data de 13 mai a fost acceptata anterior fara rezerve de toata clasa politica, iar la aceasta ora au fost cheltuite primele 1,3 milioane de lei din cele 80 cate au fost alocate scrutinului? A cui este vina ca alegerile pentru Parlamentul European, teoretic, au perspectiva sa se suprapuna peste cele doua referendumuri de ultima ora? Oare cine le-a declansat? Si cu ce scop ascuns? Fara ele nu ne pria Postul Paselui?
Zapaceala la care asistam si care alerteaza o tara intreaga, ca si Europa in care abia ne-am strecurat, ii are ca vajnici autori tot pe cei care acum se prefac ca ar fi victimele uneltirilor altora. Tertipul e vechi. De pe vremea lui Constantin Tanase. Ca si odinioara, guvernantii, parlamentarii de astazi, in pierdere serioasa de teren, adica de credibilitate la populatie, recurg la tot felul de intrigi, se scalambaie, isi ridica poalele-n cap, doar-doar i-o vedea tara cat se sacrifica ei pentru binele general: "In Parlament e tambalau/ Discursuri pan‘sa-ti vina rau/Pa ce?/Noi i-am ales sa faca legi/Dar ei se-njura.. ma-ntelegi.../Pa ce?/Si dau din maini, fac tevatura/Parca-s la circ la vreo dresura/Pa ce?/Si pentru treaba asta toata/ Pretind diurna majorata/Pa ce?"
Pe ce se ciorovaiesc politicienii nostri? Bineinteles, pe ciolan. Exista riscul sa il piarda. Habar nu au ei de suferintele, grijile si preocuparile celor ce i-au ales. Pentru ca si-au batut joc de electorat, ei presimt ca intoarcerea la demos, sub orice forma - referendum, anticipate ori euro-alegeri - le-ar putea fi fatala multora. Mizeaza, in disperare, ca prin amanarea acestor examene, vor avea mai mult timp la dispozite, pe de o parte, ca sa-si prelungeasca actualul mandat, iar, pe de alta, ca sa-si asigure pentru viitor inca o vreme privilegiile, dulcele kratos.
In clipa de fata, multi au o teama teribila de popor. Sunt inspaimantati, pur si simplu. Deja se vorbese, intr-o nota de patologic iremediabil, de fraude uriase, de... milioane de voturi. De aceea, majoritar, nu vor sa mai auda nici de referendumul cu suspendarea presedintelui, nici de cel cu votul uninominal, nici de europarlamentare. In pofida costurilor usturatoare, oamenii simpli, cei care vor suporta in cele din urma toata "distractia", mai mult ca oricand, sunt dispusi sa mearga pana la capat. Daca meciul tot a fost programat, el trebuie jucat. Nu se stie, poate fi casigat. Desigur de catre cel care a fost si este inca desconsiderat si inselat.
In fine, daca tot e democratie, ar fi nimerit sa vina o vreme si la noi ca alegatorul sa demonstreze ca el detine puterea si nu mai poate fi subestimat, precum un vietuitor din Tampitopole.