Este evident ca in urma alegerilor se va polariza foarte tare viata politica in Romania. Probabil vor ajunge in Parlament doar Alianta DA, PSD, UDMR si PRM. Partidul Popular, desprins din PRM nu prea are sanse e mult prea nou, dealtfel si la PRM lucrurile nu stau chiar roz, dar aici le repara Vadim Tudor, oricum cine va vota PRM va vota doar pentru Vadim Tudor pe liste pot candida si martieni. Nici partidul lui Voiculescu nu se simte prea bine, nici aia care l-au votat la locale nu or sa o mai faca.
Insa cei care au constatat ca sint cam nepregatiti pentru alegeri sint pesedistii sau cel putin asa se vede din declaratiile lui Mircea Geoana. El continua sa spuna ziaristilor ca solutia alegerilor anticipate nu e buna, mai nou va organiza consultari cu nemultumitii de alegeri anticipate (PC, UMDR, independentii plecati de la PRM) pentru a cere presedintelui sa numeasca un prim ministru dupa majoritatea pe care o vor obtine in Parlament, fara alegeri. Numai in ultima instanta vor fi anticipate, spune Geoana si, daca se va ajunge acolo, a amenintat cu o campanie electorala "extrem de agresiva ". Probabil in lupta pentru componenta listelor si altele asemenea Geoana se teme sa nu iasa la iveala si alte probleme interne din PSD, pe linga faptul ca ziarele sint pline de ispravile baronilor pesedisti, iar timpul este prea scurt pentru a reforma partidul.
Membrii Aliantei fac cum spune Basescu, dar nici ei nu sint foarte entuziasti pentru ca temele care vor fi scoase de PSD in timpul campaniei electorale nu le vor cadea bine (guvern sovaielnic, fara un program clar, inundatii, criza medicamentelor, greve, inghetarea salariilor). Nici unii, nici altii nu sint foarte bucurosi din cauza unui subiect foarte delicat, dar foarte important si anume banii. De unde se vor lua bani pentru tot ce trebuie sa se intimple in Romania, asta nu stie nimeni si cred eu ca nici Tariceanu nu prea stia.
Nu stim cum vor vota oamenii, nu sint inca sondaje, insa este foarte probabil ca absenteismul sa fie caracteristica principala. Asta in afara de electoratul disciplinat al UDMR si nucleul dur de peremisti, care ar putea obtine scoruri mai bune decit spera. Sper totusi sa nu fie asa. Un procent infim din Romania va alege de fapt cine ne va conduce in anii urmatori, iar alegerile astea tind sa nu prea mai aiba mare relevanta. Nu stiu pina la ce nivel trebuie sa ajunga absenteismul ca alesii nostri sa recunoasca profunda criza a clasei politice, care practic exprima lipsa de optiuni, nu mai avem pe cine alege.
Si continui sa cred ca este anormal ca presedintele tarii sa taca milc in zilele astea, numai si numai pentru un efect mediatic mai mare si nu din alt motiv. E totusi presedintele unei tari intr-o profunda criza guvernamentala, iar scenetele precum plinsul la umarul lui Stolojan, strigatele cu fraudarea alegerilor, filmul cu spionajul si rapirea de ziaristi sint frumoase si bune la crescut in sondaje, dar atit.