De la schimbarea puterii, ca si inainte de altfel, romanii sint indreptatiti sa se plinga de absolut orice, lipsa banilor, cresterea preturilor, nebunia modificarii conditiilor pentru iesirea din tara, dar nu de faptul ca au dus lipsa de stiri picante la televizor si in ziare. L-am vazut pe Basescu cu si fara suvita, cu si fara blonda de la Drept drept sfatuitor in treburile tarii, l-am vazut cum l-a facut pe premierul Tariceanu din conducatorul guvernului care trebuie musai sacrificat in seful celui mai bun executiv pe care l-a avut Romania in ultimii 15 ani, cum minca zilnic friptura de pui in plina criza aviara, sau cum l-a "transformat " pe ministrul Flutur din alarmistul care a isterizat Romania in omul care a actionat asa de bine ca l-a laudat si Europa, si in multe alte ipostaze despre care iti poate povesti si un copil fara sa rasufle. La toate acestea se mai adauga si scandalul telefoanelor la procurorul general, despre care Basescu probabil stia foarte bine in momentele cind spunea sus si tare ca s-a terminat cu perioada cind existau fire scurte intre politicieni si justitie. Dar a tinut secretul sase luni, si l-a scos asa, cind Tariceanu putea fi lovit cel mai bine in moalele capului. Iar joi, dupa o zi in care s-a zvonit ca presedintele i-a cerut premierului demisia, s-a anuntat o noua impacare, care probabil se va face tot in fata camerelor de luat vederi, incit va fi eclipsat din nou subiectul cu greva generala a profesorilor si inchiderea scolilor.
Acuma, dupa toate astea, se naste o intrebare, asa, de bun simt: Basescu si Tariceanu cind mai muncesc pentru tara? Sau poate mai bine ca n-o fac? Ce ar putea face pentru toti romanii niste oameni care gasesc motiv de cearta de la gaini, de la blonde, de la telefoane si de la functii? Paradoxal, in tot circul asta, Romania a primit note bune la Bruxelles, pentru prima data chiar mai bune decit bulgarii. Probabil sint si niste oameni din umbra pe la Victoria si Cotroceni care pot sa-si faca meseria atunci cind sint lasati in pace. Sau faptul ca Basescu si Tariceanu ar putea sa termine certurile si sa faca tot ce pot ei mai bine pentru romani ar trebui sa ne bucure sau sa ne ingrijoreze? Din cite imi amintesc, cind Basescu si-a inceput mandatul cu elan si facea axe de securitate cu Londra si Washingtonul, se gindea Parisul sa ne mai tina un pic la poarta Europei. Iar la inceputul de mandat al lui Tariceanu, cind se lansau pe piata tot felul de zvonuri cu cota unica de impozitare, erau in ceata toti oamenii de afaceri.
Din tot circul asta, precedat de campania electorala plina de promisiuni mincinoase de dinainte de alegerile generale, mi-a ramas in minte un singur gest de sinceritate. Atunci cind Basescu, la ultima confruntare cu Nastase, a spus la telviziunea publica: "Cu ce a gresit poporul roman ca, la 15 ani de la Revolutie, trebuie sa aleaga intre doi fosti membri de partid comunist? ". Chiar asa, cu ce a gresit?