In fiecare saptamana, reprezentantii mass-mediei primesc un comunicat de la Ministerul Administratiei si Internelor in care se anunta ca in ziua cutare, de obicei luni, sunt adusi de prin Europa tot felul de infractori cautati pentru ca au de executat ani buni de inchisoare sau trebuie judecati. Interesant este ca institutia condusa de Vasile Blaga isi face din acest lucru un titlu de glorie, desi, daca stam sa ne gandim, situatia nu e deloc roz. De ce? Pentru ca cei care sunt returnati saptamanal sunt infractori care au fost eliberati din aresturile patriei, motivele fiind dintre cele mai variate. Numai ca respectivii nu au mai asteptat finalizarea proceselor si au fugit unde au vazut cu ochii.
Trebuie spus ca acestia sunt infractori de mana a doua, care nu au fost vazuti in avioane prezidentiale, nici nu controlau zone intregi din tara si nici nu aveau o armata de adepti gata sa le cada la picioare. ßi totusi au reusit sa treaca nestingheriti "dincolo". Cum, cu ce acte, pe unde, asta nu prea se stie, desi, din cand in cand, cate un sef de la vreun punct de trecere a frontierei este destituit pentru "deficiente in actul managerial".
ßi atunci pe cine sa mai mire ca un Severin Tcaciuc, Gregorian Bivolaru, Frantisek Priplata sau ultimul intrat in lista, Omar Hayssam, au disparut de sub ochii autoritatilor? Asta in ciuda faptului ca numele lor au tinut zile intregi prima pagina a ziarelor, iar jurnalele TV acordau spatii generoase subiectilor. Motiv pentru care figurile lor erau cunoscute pana si de copii. Tcaciuc a plecat cu cateva minute inainte sa fie dat in consemn la frontiera, Priplata se lauda ca a trecut pe frontiera verde, in timp ce guru Bivolaru a levitat pana in Suedia. Cat despre Hayssam, el dispunea, poate, de mai multe posibilitati de a se face nevazut decat oricare dintre predecesorii sai. Iar cei care aveau atributii sa-l impiedice nu au miscat un deget. Ceea ce este insa mult mai grav este faptul ca nici o institutie nu se considera vinovata de o situatie care a devenit cronica. Mai mult, ele arunca pisica moarta dintr-o ograda in alta, umplandu-se astfel de penibil si starnind mania presedintelui tarii.
Asa ca sintagma "intra cine vrea, scapa cine poate" nu-si are aplicare in Romania, tara unde scapa cine vrea si cand vrea!