Se spune ca tantarii au fost inventati de Mama Natura, pentru ca oamenii sa realizeze cat de dragalase sunt mustele. Nu trebuie sa fii un mare psiholog pentru a constata, pe propria-ti piele, ca zumzaitul micilor vampiri poate crea o stare de disconfort cumplita mai ales intr-o noapte de vara, in care somnul vine oricum foarte greu si in care, la auzul zgomotului specific, simti ca urasti pe toata lumea, in frunte cu cei care au uitat sa mai imprastie "ceata" ucigatoare pentru odioasele insecte, care ne fac viata un calvar.
Trezit din somn, la ceas de noapte, nu ai cum sa nu te gandesti la toate chestiile neplacute care te asteapta a doua zi. Cel putin pentru bucuresteni, repararea fara de sfarsit a strazilor ramane un factor de stres greu de suportat. Nimeni nu neaga faptul ca in multe cazuri aceste reparatii sunt necesare si ca, dupa saptamani sau luni de chin, apar si beneficiile. Pana atunci, este cale lunga si injuraturile celor care merg bara la bara, petrecand zeci de minute in traficul devenit imposibil pe anumite artere, chiar si in aceasta perioada, considerata a fi una a concediilor, se aduna intr-un cor al nemultumirii.
O nemultumire care ii are in mijlocul atentiei pe drumari. Este evident ca munca lor este una grea. Dar de aici si pana la a constata cum dintr-o echipa unul munceste in sila in timp ce alti cativa se trag la umbra pentru a sorbi alene dintr-o sticla, nu-i decat un pas, care nu are cum sa-ti faca viata foarte simpatica, cu atat mai putin sa manifesti intelegerea la care fac apel autoritatile. Poate ar fi cumva mai logic sa se introduca ture de noapte atunci cand temperaturile sunt cat de cat mai umane si s-ar putea constata niste rezultate cat de cat mai acatarii ale muncii lor.
Nu este de mirare ca, dupa o noapte chinuita de tantari si o dimineata facuta praf de drumari, intresul pentru alegerile pentru posturile de europarlamentari este foarte scazut. Tare mi-e teama ca vom avea parte la votul din toamna de un absenteism-record, chiar daca partidele fac tot felul de strategii si se pregatesc de o campanie electorala plina de nerv si lanseaza in postura de candidati nume sonore ale respectivelor formatiuni. Cu atat mai mult cu cat in mintea alegatorului de rand plecarea lor in forurile europene ar lasa viata politica pe mana unor alesi care s-ar putea dovedi chiar mai enervanti decat tantarii si drumarii.