Dintre doua rele nu stiu care-i mai buna: sa protestezi singur si sa nu te bage nimeni in seama sau sa-ti strigi nemultumirile in cor, cu riscul de a-ti pierde libertatea pret de citeva ore.

Un galatean protesteaza de aproape o luna de zile in fata Palatului de Justitie fata de ceea ce el numeste "sistemul corupt", aici incluzind administratia, dar si organele de urmarire penala care s-au ocupat de plingerile formulate de acesta impotriva mai multor oficiali galateni in frunte cu edilul sef. De problemele acestui om s-au interesat pina acum doar reprezentantii justitiei si cei ai Prefecturii, institutii care nu au legatura decit tangential cu el.

Cei care cu adevarat s-ar fi putut implica in rezolvarea lor, si ma refer aici la Primarie si Consiliu Local, nu au miscat un deget. De fapt, au facut-o, insa doar pentru a-l discredita. Mai intii a aparut varianta ca e nebun, ca a facut nu stiu cite cereri aberante pe la toate institutiile. Apoi s-au legat de faptul ca nu face greva foamei sau, mai bine zis, imita greva foamei. Recunosc cinstit ca la capitolul acesta nu cunosc prea multe. Nu pot decit sa ma incred in observatiile celor de la Ambulanta, care, spre exemplu, ieri au constatat ca avea glicemia putin peste 50, ceea ce nu e de bine.

Nu cred ca pot fi suspectat de naivitate daca spun ca situatia ar fi luat o cu totul alta intorsatura daca municipalitatea ar fi incercat sa-l cheme la discutii. S-a preferat, ca de obicei, sa nu se faca nimic, in speranta ca omul se va plictisi sau ca i se va face rau si totul se va incheia rapid. Ei bine, nu s-a intimplat asta, iar acum orasul nostru va beneficia de "reclama" din plin si la Strasbourg.

Saptamina viitoare Nicolae Popescu va merge in audienta la reprezentantul Romaniei la CEDO pentru a-si face cunoscute problemele, pentru ca aici nu-l aude nimeni. Nu putem discuta inca de justitie pentru ca procesele intentate de galatean impotriva mai multor institutii nu s-au finalizat inca si prin urmare nu ne putem da cu presupusul.

Se poate trage totusi o concluzie din ce am vazut pina acum: autoritatile nu dau doi bani pe necazurile barbatului si, cu atit mai putin, pe protestul acestuia. De citeva zile lui Nicolae Popescu i s-a alaturat o alta galateanca, dar ce conteaza? Sint inca prea putini. Daca nu umpli o piata nu te vor baga in seama, iar, daca o vor face, va fi doar pentru a te reduce la tacere intr-un fel sau altul.