Prefectii au devenit din prima zi a acestui an apolitici. Legea privind Institutia prefectului, modificata, nu mai permite acestora nici macar sa fie membri ai vreunui partid. Ei au doar statutul de inalti functionari publici - o meserie ca oricare alta. Partidele pierd un teritoriu de disputa, legat de desemnarea propriilor oameni pe aceste functii si de ingerinta in actul administrativ. Aparent, influenta politicului slabeste semnificativ, fiindca prefectul devine pur si simplu omul legii. Efectul n-ar fi altul decat o mai buna administrare a treburilor locale.
Lucrurile nu se vor opri insa aici. Doi deputati liberali au elaborat un proiect de lege prin care, daca va fi adoptat, si liderii de sindicat vor fi alungati de pe taramul politicului. Sau, daca vor sa ramana in interiorul acestui teritoriu, vor trebui sa renunte la lupta sindicala. O abordare normala, daca unele dintre prevederi n-ar incalca grosolan Constitutia Romaniei, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, conventii ale OIM sau Carta Sociala Europeana Revizuita. Pe scurt, liderii de sindicat nu vor putea fi si lideri politici la nivel local sau central, nu vor avea dreptul sa fie implicati in afaceri sau sa detina actiuni pana la rudele de gradul II. In sens invers, nu vor putea fi membri ai unui sindicat liderii politici, demnitarii de toate rangurile, primarii, consilierii locali si judeteni. Cu alte cuvinte, ar urma sa avem doar politicieni de meserie. Cu o exceptie: oamenii de afaceri pot face politica.
Consecinta logica a acestui proiect de lege este ca politicul isi intareste pozitia, cu sprijinul exclusiv al economicului. Politicul se rupe astfel aproape complet de social. Fapt impotriva firii, avand in vedere ca marea masa a electoratului este din afara politicului si economicului. Pentru ce ar mai vota aceasta daca va fi reprezentata doar de persoane rupte de realitate? Aplicarea unui astfel de act normativ ar conduce la crearea unei caste, in care cu greu poti intra.
Vom avea de-a face cu o suprematie a politicului, inchis intr-un turn de fildes. Sigur, nu este rau ca activitatea politica devine o meserie in sine. Dar parca sunt prea multe restrictii. Un organism este sanatos doar cand toate componentele sale conlucreaza, unul controlandu-l pe celalalt. Acest soi de liberalism total vine in contradictie chiar cu directiile politice pe care si le-a fixat Uniunea Europeana prin Strategia de la Lisabona, Uniune in care ar urma sa intram si noi.