Politistii botosaneni s-au suparat si unii se pensioneaza. Nu pentru ca siguranta cetateanului pare sa devina o gluma la Botosani, nici pentru ca Pietonalul Unirii devine simbata noaptea un soi de circuit de raliuri si, cu siguranta, nici pentru purcoiul de bani pe care il iau la pensionare. Nu, pe ei i-au suparat politicienii. Politistii se simt denigrati, stresati si mai nu stiu cum pentru ca parlamentarii, prefectul si alti demnitari au inceput sa ii cam ia la intrebari, lucru care nu prea s-a intimplat pina acum sau, oricum, nu la o asemenea amploare. Si daca o gramada de oameni politici nu sint multumiti de activitatea Politiei probabil ca au si motive. Pentru ca oamenii, care lucreaza acolo si sint platiti pe banii contribuabilului, vin cu tot felul de grafice, sinteze, statistici care ne arata ca e tot mai bine, pe cind, daca se consulta o arhiva de ziar, se constata niste chestii care doar pe la Botosani se intimpla. Acum vreun an un tinar a fost dezbracat in oras si nu in Parcul Tineretului si nici macar in Centrul Vechi, ci in Bucovina si lasat in fundul gol in plina strada. Unde erau atunci politistii? Omul ala n-a fost dezbracat chiar in vreo cinci secunde. Tot in Botosani, un politist a fabricat de la un capat la altul un dosar si un profesor s-a trezit dintr-odata ca isi acuza sotia ca i-a furat gainile. I s-a explicat ca e o practica frecventa si nu sint motive sa fie ingrijorat. Tot la noi in judet, la Copalau, a functionat luni de zile un laborator de fabricat droguri fara ca politistii botosaneni macar sa banuiasca acest lucru. Au venit cei de Iasi si au descoperit. Chestiile de genul asta nu ii streseaza pe politisti, nu ii face sa se simta denigrati?
Sistemul a ruginit intr-un asa fel la Botosani incit unii prefera sa isi rezolve singuri problemele, fara sa se mai adreseze Politiei. Daca iei bataie, politistii aproape ca nici nu discuta cu tine daca nu ai certificat medico-legal. Nu prea conteaza daca ai luat bataie acum cinci minute, nici ca singerezi si ii cunosti pe cei care te-au altoit. Nu, trebuie sa treaca o zi, o noapte, pina ce se deschide la Medicina Legala. Unde dai citeva sute de mii lei si afli cu stupoare ca, ai luat bataie, dar nu indeajuns.
In aceste conditii, nici nu mai trebuie sa mire pe cineva violentele din oras. Cei care au ucis probabil ca intii au batut bine pe cine au apucat si n-au patit mare lucru.
In acest timp unii politisti se simt denigrati de politicieni. Adica ei isi fac asa de bine treaba si mai vine nu stiu ce prefect sau deputat care, culmea, sint nemultumiti. Se mai pling politistii si de lipsa dotarilor, de problemele financiare. Cum oare reusesc o multime de familii de ofiteri ca, in ciuda sistemului cu atitea lipsuri de dotari si financiare, sa aiba vile? Care nu costa decit citeva miliarde exemplarul. Este cam mare contradictia intre sistemul sarac care il clameaza si situatia lor materiala. "Daca facem inventarul la terenurile cumparate de ofiteri de politie de la anumiti oameni s-ar putea sa raminem fara ofiteri de politie la Botosani ", spunea un deputat zilele trecute si cred ca incepem sa intelegem de ce sint unii politisti suparati.