Cazul socant care s-a petrecut la Bistrita ne lasa, as vrea sa cred, tuturor un gust amar. Este incredibil ca moartea unui copil ii poate face pe unii sa spuna "Ei si ce! Un tigan in minus!".

Un baietel s-a stins din cauza urii pe care asistentul maternal o are in ceea ce-i priveste pe rromi. Mai mult decat atat, copilul locuia intr-un bloc, unde stateau mai multe familii. Nu pot sa cred ca niciunul dintre oamenii de acolo nu a auzit strigatele si tipetele disperate ale micutului. Nu pot sa inteleg cum se poate ca dintre toti cei care stateau acolo nici macar unul sa nu sesizeze autoritatile in drept. Exista telefonul copilului, unde, de regula, se fac glume proaste, dar atunci cand este cu adevarat nevoie sa strige, nimeni nu o face. Am devenit atat de indiferenti la tot ceea ce se intampla in jurul nostru, incat cred ca si un omor daca l-am vedea, n-am actiona in niciun fel. Am auzit cazuri in care vecina de langa casa unei femei care a fost violata a auzit-o tipand, dar... a intrat in casa de frica.

Un singur om daca ar fi actionat la momentul potrivit ar fi salvat viata unui copil.

De asemenea, este incredibil cum intregul sistem de protectie a copilului se arata socat de ceea ce s-a intamplat la Bistrita, dar ma intreb: acel copil, cand era dus la medic, acesta nu intreba de unde provin ranile si vanataile; cand era scos la plimbare, nimeni nu l-a vazut, traia printe oameni si... asta a fost ghinionul lui! Ma sperie gandul ca langa noi traiesc astfel de suflete bolnave in stare sa omoare in bataie un copil, doar asa, pentru ca nu suporta etnia caruia ii apartine acesta. Cel mai grav este insa ca un astfel de individ bolnav a existat in acest sistem pus sa protejeze copiii. Este grav ca responsabilii din Minister au scapat lupul intre miei, iar acum se dau de ceasul mortii sa demonstreze ca nu toti sunt vinovati de "boala" dintr-un judet. Te ingrozesti numai la gandul ca intre copii au scapat astfel de bestii cu fata umana. Si este foarte normal sa scape atata timp cat statul nu ridica un deget pentru a-i atrage in sistem pe specialisti. Nu avem psihologi, nu avem asistenti sociali, iar cei care se pricep cat de cat fug la salarii mai mari si la avantaje si este firesc sa fie asa. In schimb, in sistem s-au strecurat unii asistenti maternali care vad in copii doar posibilitatea de a castiga un ban.