Dintotdeauna in orice tara, colectivitate, grup de oameni, au fost unii mai egali decit altii. Unele zone ale tarii sint mai favorizate, prin asezare geografica, dezvoltare economica, circulatie a banilor si altele. Botosaniul este, evident, defavorizat la toate categoriile de la lucrurile simple si pina la cele mai complicate.
Multe din lucrurile astea insa depind si de noi, eu continui sa cred ca asta conteaza foarte tare, ce vrem si cum obtinem ce vrem. Am mers cu trenul la Bucuresti zilele trecute. Mi-am luat bilet la vagonul de dormit. Care nu pleaca de la Botosani, ci de la Suceava, asa ca in Veresti trebuie sa te dai jos si sa fugi cu bagajul in spate pina la vagonul respectiv. L-am intrebat pe seful de tren de ce nu e pus vagonul asta la trenul de Botosani, sa fuga sucevenii prin Veresti cu bagajele in spate. Nici nu s-a obosit sa imi raspunda, a inceput sa rida.
Cam asa vad eu si reactia mai marilor judetului, nu doar a parlamentarilor, ci si a celor locali, la fel ca a nasului de tren. Nici nu isi pot imagina macar ca daca platesc la fel ca alt cetatean de pe alte meleaguri, trebuie sa am aceleasi facilitati. De asta nici nu se pune problema de a avea drumuri mai bune sau, Doamne fereste, vreo bucatica de autostrada sau conducte de gaz, ca sa nu mai fie probleme cu presiunea sau trenuri normale si multe altele asemenea. Probabil o sa ne mai mindrim doar cu faptul ca avem teatru, filarmonica, teatru de papusi, care sint de ajuns ca semne de civilizatie, nu ne mai trebuie altele.
La Bucuresti am fost la un seminar cu ziaristi din Olanda, un program comun in care vor avea loc instruiri in redactii si schimburi de experienta cu vizite reciproce la ziarele din cele doua tari. Pe respectivii nu i-a interesat ca sintem de unde se pune harta in cui, de la Botosani. Au vazut in schimb ca am fost tot timpul in primele zece ziare locale din tara, am ajuns pe locul sase, iar mai nou pe locul cinci, dupa ultimele clasamente facute de birourile de audit. Au luat ziarele, le-au dat la tradus, le-a placut faptul ca facem jurnalism de calitate si ne respectam cititorii cam atit.
Din ce in ce mai multe firme nu mai au complexe ca sint din Botosani si opereaza in toata tara. Poate abordarea asta ar trebui preluata si de autoritati. Ziaristii aia din Olanda nu au izbucnit in ris cind au auzit de Monitorul de Botosani. Nici prin tara nu izbucneste nimeni in ris cind aude de Electroalfa, Elsaco, Fidelio, General Top Com si multi altii. In schimb aproape toata lumea izbucneste in ris cind aude de politicieni din Botosani. S-ar putea ca aici sa fie problema.