Pe zi ce trece, inteleg de ce merg lucrurile prost in Romania. Una dintre cauze ar fi ca "nu se vrea". Adica, factorii responsabili, guvernantii, parlamentarii, justitia, in fine toti cei care tin fraiele acestei tari, nu vor sa fie mai bine. O alta cauza insa este cea care tine de putinta de a face ceva bun, ceva care sa ne scoata din saracie. Iar asta este consecinta faptului ca nu avem oameni competenti prin locurile-cheie. Vedem la televizor, mai pe toate canalele, o multime de talk-showuri in care domni si doamne cu functii importante ne explica cum este cu economia, cu agricultura, cu turismul. Intamplarea face sa-i cunosc pe multi dintre acesti "factori responsabili" inca de pe bancile scolii. Am vazut recent mutra unui fost coleg de facultate, care abia trecea pe la cursuri, iar asta se intampla pe vremea lu' Ceasca, pentru ca tat-su era nu stiu ce director. Baiatul nu stralucea deloc, dar nimeni nu era suparat pe el si l-au scos inginer ca pe multi altii. Iata ca deunazi il vad pe individ explicand cum este cu turismul romanesc, cu economia, cu investitiile, cu comertul.
Acum vreo cateva saptamani, am vazut chipul altui specimen, care se ocupa pe vremuri cu taberele de studenti. Nu era prost baiatu', dar nici foarte destept. Iata ca acum el ne zambeste dintr-un fotoliu de inalt functionar, cu greutate. Tot asa, mi-am mai revazut un coleg care conduce o regiune, dar care rata cu brio intrarile la facultate inainte de '89, apoi o fosta colega care abia stia sa faca o cerere etc. Toti acestia tin acum haturile unor importante sectoare economice. ßi sunt multi ca ei.
O sa spuna cineva ca am frustrari, ca "am pierdut trenul" si-mi pare rau ca "nu m-am scos" ca alti colegi de-ai mei. Ar putea fi adevarat, dar cand vad ca "au prins trenul" doar cei mai slabi la scoala, doar colegii mei submediocri, atunci ma intreb: nu cumva "garnitura" asta este cauza esecului acestei tari? Nu cumva, ascunsi sub poala politicii, au venit sa ne conduca niste natafleti? N-ar trebui, oare, sa mai facem din cand in cand curatenie si sa vedem cine sunt si ce stiu cei care vor sa ne conduca?