Ultima aparitie televizata a lui Theodor Stolojan va starni, cu siguranta, un puhoi de ipoteze si luari de pozitii legate de decizia actualului consilier al lui Traian Basescu de a reveni in prim-planul vietii noastre politice.
La fel cum domnul Iliescu a ramas intiparit in mentalul romanilor ca fiind cel care "ne-a scapat de Ceausescu", Theodor Stolojan ramane prototipul premierului foarte serios, care a avut curajul sa-l infrunte pe Miron Cozma. Chiar si atunci cand liderul minerilor se afla in perioada sa de glorie maxima si solicitarile sale depasisera chiar si puterea de intelegere a admiratorilor sai. Cu siguranta, raspunsul prin care Theodor Stolojan explica "Luciferului huilei", cu dintii stransi, cum ca nu poate da nici un ban in plus a ramas una dintre scenele memorabile, intr-o perioada teribil de framantata de la inceputul deceniului trecut.
Din pacate pentru Domnia Sa, in timpul campaniei electorale din 2004 a avut loc acea sincopa, pe cat de nefericita, pe atat de uluitoare, prin care renunta, aproape inexplicabil, la candidatura la functia de presedinte. La vremea respectiva, actuala Opozitie a speculat la maximum gestul respectiv, domnul Stolojan fiind acuzat de toate relele de pe lume, inclusiv de faptul ca ar avea probleme psihice grave. Au fost si multi care au luat in considerare, pe langa un eventual santaj, si un calcul bine gandit, prin care atuurile sale indiscutabile erau transferate catre Traian Basescu, care le-a folosit cu pricepere si a reusit sa castige alegerile.
Acum, intr-o perioada in care problemele din Coalitia D.A., dar si din sanul PNL par a fi ajuns la paroxism, "sfinxul" iese la rampa, declarand ca "regreta faptul ca l-a desemnat pe Calin Popescu-Tariceanu la conducerea PNL". O declaratie pe cat de transanta, pe atat de previzibila, care va conduce, foarte probabil, la "o despartire a apelor", macar in partidul condus de actualul premier.
Poate ca tot raul va fi spre bine, intr-un moment in care apele politicii romanesti sunt mai tulburi ca oricand si orice aliante (sau mezaliante) dau mari batai de cap electoratului naucit de multitudinea de variante posibile. O situatie in care este o mare nevoie de clarificari, si domnul Stolojan pare o persoana foarte potrivita pentru a "taia coada cainelui", oricat de dureroasa ar fi operatiunea cu pricina.