Declaratia fostului presedinte liberal Theodor Stolojan a€“ ca este in cautarea unor modalitati de a se implica in activitatea partidului pe care a trebuit sa-l paraseasca in momentul in care a acceptat functia de consilier prezidential la Cotroceni a€“ are darul sa ridice putin perdeaua culiselor din Alianta. Ea vine intr-un moment destul de involburat, cand partenerii din cadrul acestui aranjament politic dau semne ca sunt dispusi sa mearga pana in panzele albe pentru a arata cine este jupanul in interiorul lui. Avem de-a face cu un alt fel de mesaj venit de la Cotroceni fata de cele lansate permanent de presedintele Traian Basescu?
Stolojan a fost multa vreme, oficial, un apolitic. Pana la intrarea in PNL, unde avea a€žsarcinaa€œ sa-l puna pe picioare si sa-l faca port-drapelul dreptei romanesti. çn parte a reusit. Alianta facuta cu PD, partid de stanga in acel moment, i-a deturnat eforturile. Acum, PNL resimte din plin acest lucru, acuzand tot mai evident pozitia doctrinara diferita a partenerului sau in actul de guvernare. çn aceste conditii, care ar putea fi demersul lui Stolojan? Este greu de crezut ca ar putea reveni in activitatea PNL (ceea ce ar insemna plecarea de la Cotroceni!) doar pentru a subordona acest partid democratilor, asa cum isi doreste actualul sau sef, Traian Basescu. Mai degraba, cu experienta sa de economist pragmatic, el vrea sa dea o mana de ajutor premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru a aplica mai clar si mai putin dureros politica liberala in cadrul Cabinetului pe care acesta din urma il conduce.
Revenirea lui Stolojan in PNL ar intari considerabil pozitia PNL in Alianta si, implicit, in Coalitie. ßi, mai ales, ar consolida ascendentul pe care deja pare sa-l fi castigat Tariceanu fata de Cotroceni. Stolojan are aproape un an de cand se afla in preajma presedintelui Basescu si detine destule informatii pe baza carora a€“ daca asta chiar doreste a€“ sa a€želaborezea€œ antidotul la manevrele facute de Cotroceni in favoarea PD.
Micul avans pe care Tariceanu pare sa-l fi luat in disputa cu Basescu este demonstrat si de cererea liberalilor ca Basescu sa schimbe sefii Serviciilor secrete. Este o solicitare pe care Basescu n-o va onora decat cu mare greutate, avand in vedere ca el nu prea raspunde la astfel de initiative si, in general, nici macar la sfaturi. Chiar daca liberalii motiveaza ca acesti sefi de servicii au culoare politica, fiind instalati in functii de PSD, solicitarea lor este o lovitura pentru Basescu, de care probabil nu e strain Stolojan. Care nu mai este dispus sa creada in lacrimi.