Ieri a aparut o stire care trebuie cu adevarat sa ne ridice mari semne de intrebare. Potrivit unei declaratii a directorului Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, locuitorii din localitatea Ceamurlia de Jos ar putea sa fi contactat virusul gripei aviare. Declaratia se baza pe faptul ca, in prezenta virusilor gripei umane, virusul aviar devine patogen pentru om. Aici nu mai este de joaca. Daca la gaini a mers joaca de genul uite aviara nu-i aviara, cand se pune problema la om trebuie sa fie luata in serios atat de catre cei care sunt obligati sa ia masuri, cat si de catre cei care fac astfel de afirmatii.
Asta pentru ca, atunci cand au aparut primele semnale despre patrunderea virusului gripei aviare pe teritoriul nostru, autoritatile nu au dovedit profesionalism in gestionarea acestei crize. A aparut ministrul Agriculturii, vizibil speriat, si ne-a spus ca au gasit intr-un sat din Tulcea trei rate care au murit suspect, reusind astfel pe parcursul unei singure zile sa ne sperie si pe noi. Au urmat declaratii contradictorii ale autoritatilor sanitar-veterinare implicate in criza. A aparut seful statului la o emisiune televizata si l-a criticat pe Flutur pentru panica produsa. Surse de aiurea au pasat presei stirea ca n-ar fi vorba de virusul gripei aviare. Iar acum doua zile, pe la miezul noptii, a venit informatia ca specialistii au reusit sa identifice virusul ucigas. In fine, declaratiile de ieri ca virusul ar fi putut fi contactat si de om maresc exponential panica.
Toate acestea ne arata clar ca nu stim sa gestionam o criza de asemenea anvergura, desi celule de criza stim sa infiintam. Ca-i ministru, director, medic, primar, prefect, toti se imbulzesc sa dea declaratii presei. Nimeni nu stie cine are dreptate. Cat de grava este situatia? Care vor fi efectele principale generate de criza? Cum putem limita efectele? Cat ne costa, economic vorbind, aceasta proscriere a carnii de pui? Se poate intampla ceva grav cu sanatatea noastra? Exista vaccin? Iata numai cateva dintre intrebarile pe care si le pun romanii in astfel de cazuri. Iar la aceste intrebari ei asteapta un raspuns clar si corect de la cineva care sa reprezinte pe cei care ne apara soarta de incercarile la care ne supune in ultima vreme natura.