Ne dorim cu totii sa se introduca votul uninominal, desi fiecare are propria viziune asupra acestui tip de scrutin. Avantajele uninominalului, indiferent de forma sa, sunt mai mult decat evidente. Intrebarea care se pune este daca romanii vor sti ce sa faca atunci cand se vor vedea in fata buletinului de vot. Daca se va vota doar in functie de notorietatea candidatilor, e de jale! Ne vom trezi cu foruri deliberative compuse din cantareti, sportivi, actori si politicieni de mahala, care au stiut sa-si atraga notorietate prin expresii socante, prin atacuri virulente si mai putin prin fapte.

N-as vrea sa fiu inteleasa gresit: nu am nimic impotriva cantaretilor, actorilor si sportivilor! Unii dintre ei ne-au dus faima in lume si isi merita notorietatea si locul lor in cartea de onoare a Romaniei. Asta nu poate fi contestat. Problema care se pune este alta: sunt acestia capabili sa elaboreze legi dupa care sa se ghideze 22 de milioane de romani? Poti sa bagi in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, spre exemplu, un actor a carui unica tangenta cu domeniul juridic este aceea ca a jucat un rol de politist?

Despre uninominal ar fi multe de spus, dar inca nu avem o imagine clara asupra tipului de uninominal, asa incat as vrea sa ma refer la uninominalul pe care deja il cunoastem pentru ca l-am practicat pret de cateva tururi de scrutin: uninominalul pentru alegerea primarului. Romanii cunosc acest uninominal. Ce au facut cu el in ultimii ani? A determinat asta accederea in functii alese a unor edili care au stiut ce e bine pentru comunitatea pe care o conduc?

Raspunsul la intrebarea de mai sus l-am primit zilele trecute de la un primar aflat la finele celui de-al doilea mandat consecutiv si care are sanse reale de a primi si un al treilea mandat. Este vorba de primarul din Azuga, un tanar care in prima faza m-a impresionat prin tineretea si deschiderea sa catre tot ceea ce e nou. Am discutat mult cu acest tanar. Asa am aflat ca a devenit primar la numai 24 de ani, in anul 2000, "pe fondul unui vot negativ dat fostului primar", dupa cum ne-a marturisit. In anul 2004 a fost reales si, ne-a spus tanarul primar, se poate mandri ca a fost votat pentru ceea ce a facut. Sondajele actuale il crediteaza cu sanse foarte mari pentru un nou mandat, semn ca a facut ceva in 8 ani la Primarie. L-am surprins pe tanarul primar in foarte multe ipostaze, l-am urmarit ore intregi cum se misca printre oameni, cum discuta cu ei, si pot sa spun acum ca am vazut si un altfel de edil.

Un oras care vrea sa se dezvolte are nevoie de un primar puternic, deschis la minte si fara prejudecati. O tara care vrea sa se dezvolte trebuie sa aiba un Parlament si un Guvern cu oameni puternici si cu reale capacitati. Asta trebuie sa inteleaga electoratul, altfel degeaba se voteaza uninominal.