Cum ne mai putem numi frati, cum se mai pot numi surori doua state prin ai caror locuitori curge aproape acelasi sange cand unul pare sa faca tot posibilul ca locuitorii celuilalt sa nu-i mai viziteze teritoriul. Pana mai ieri italienii si romanii pareau a convietui mai bine ca niciodata, numai ca greseala unui singur om a schimbat perceptia asupra unei tari intregi. Fie acesta a fost factorul declansator, fie a fost scanteia care a aprins jarul ce mocnea de mai multa vreme in sufletele italienilor care traiau zi de zi alaturi de romanii plecati la munca in Italia. Oricum ar fi, furia s-a declansat si este mai apriga ca niciodata.

Indiferent de ce-ar spune oficialitatile, de discutiile aprinse care se dau intre cei ce conduc cele doua state, lupta se da jos, intre italieni, care se simt asaltati la ei acasa, uneori fara vreun motiv intemeiat, si romanii plecati sa castige cinstit o bucata de paine pe care nu o puteau pune pe masa daca stateau acasa.

Evenimentele din Italia din ultima perioada i-au pus serios pe ganduri pe alesii nostri, indiferent de culoarea politica, iar declaratiile celui care conduce Asociatia victimelor Holocaustului au tras un semnal de alarma privind cele intamplate in Peninsula, acesta spunand clar ca totul se aseamana cu Holocaustul de acum 60 de ani. Daca stai macar o clipa de vorba cu acest om, care, din pricina faptului ca a fost evreu, a suferit inca de pe vremea cand era copil, traind adesea numai cu radacini, ierburi, caini sau ciori si fiind silit sa se ascunda prin dughene parasite, plin de mizerii, bolnav de tot ce se putea la acel moment si fiind impuscat alaturi de mama, singurul parinte care-i mai ramasese in viata in acea vreme, toate acestea te fac sa te gandesti la ce traiesc romanii nostri acolo, asupriti din toate partile de poporul pentru care lucreaza.

Poate totusi lucrurile nu stau chiar asa pentru toti si poate a mai ramas o urma de omenie in cei care gazduiesc in Italia o mare parte dintre reprezentantii nostri care nu au nicio vina pentru faptul ca lucreaza acolo, doar pentru ca sunt romani si sunt "frati" cu cei care odata au comis o ilegalitate.

Speram totusi ca Holocaustul prin care au trecut evreii acum mai bine de 60 de ani sa nu se repete si pentru romanii nostri din Italia, iar cele doua "state surori" sa-si "recapete" legaturile de sange care le unesc de milenii.