Mai disperata ca in acest an clasa politica parca n-a fost niciodata pe meleagurile dambovitene. Aflati in fata unui experiment - votul nominal - politicienii actioneaza ca si cum s-ar afla in fata unui pericol. Ceea ce nici nu este departe de realitate, avand in vedere ca votul uninominal constituie, cel putin pana dupa scrutinul parlamentar de la sfarsitul lunii noiembrie, o nebuloasa. Totusi, teama politicienilor nu este pe deplin justificata, de vreme ce avem de-a face cu un vot uninominal doar pe jumatate. Redistribuirea voturilor ne duce la vechiul sistem electoral.
In pofida acestei situatii, majoritatea partidelor politice au furat startul campaniei electorale, inclusiv presedintele Traian Basescu. Sub masca informarii eloctoralui despre modul de desfasurare a alegerilor in sistem uninominal, strategii politici au introdus elemente vizibile de campanie electorala. Ca asa stau lucrurile o dovedeste faptul ca partidele se arata cu degetul unele pe altele: Ai furat startul!... Ba tu l-ai furat! Si toate, la unison, se disculpa si incearca sa ne arunce cu praf in ochi. Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase, sunt curati ca lacrima si nu fac altceva, spun liderii partidelor, decat sa le destupe mintea romanilor in privinta votului uninominal.
Felul in care actioneaza partidele demonstreaza cat de putin conteaza legea pentru clasa politica. In loc sa se pregateasca terenul pentru mult clamata reformare si innoire a clasei politice, politicienii vor sa ne arate ca nu mor caii cand vor cainii si ca va trebui sa-i avem in fata inca multi ani de acum incolo. In acest fel, innoirea clasei politice nu se va face nici macar pe cale naturala, pentru ca tinerii dedati acum la politichie sunt crescuti dupa chipul si asemanarea seniorilor. Chiar daca ar vrea sa se rupa de metehnele celor din urma, mimetismul inconstient ii va marca pe toata viata pe tineri.