Depresia este o chestie care, sa avem pardon, nu prea se vede. Asa ca, daca intri intr-un magazin si tanti de la tejghea se afla intr-o depresie, sa te tii... Orice gest al tau poate fi interpretat si te poti alege cu una peste ochi sau, si mai grav, cu una in cap si... te trezesti intr-o lume mai buna. Odata fapta consumata, devii obiectul unui dosar penal, al carui rezultat il astepti de pe lumea cealalta. Dupa umilele mele cunostinte intr-ale penalului, pentru a dovedi starea de depresie a unei persoane care a savarsit o fapta trebuie sa faci o expertiza. Medicii trebuie sa stabileasca faptul ca o persoana se afla intr-o stare care i-a luat mintile si care a pus-o, practic, in situatia de a comite o crima sau o fapta cu violenta. Este cel putin ciudat cum, intr-o ordonanta de clasare a dosarului, pe o infractiune de fals in inscrisuri, se merge pe o probabilitate.

"Probabil ca din cauza starii psihice in care se afla a procedat la modificarea fisei de preanestezie" - asa este trecut in Ordonanta de clasare a dosarului mortii micutei Valentinei Irimia. Cator doctori nu li se intampla sa le moara pacientii? Cati dintre acestia modifica acte medicale sub imperiul depresiei? Eu cred ca nu foarte multi au acest curaj - de a trece neadevaruri in fise medicale. Si mai este o intrebare, creata de un astfel de precedent: ce motivare este aceea care incepe cu "probabil"? Cati medici se vor putea salva prin aceasta sintagma, "probabil din cauza starii psihice"...? Cum ne vom duce la medic? Il vom intreba inainte: nene, azi esti intr-o stare psihica buna ca sa ma consulti si sa treci datele exacte in foaia de observatie?

E o mare nebunie, iar lacrimile unei mame care si-a pierdut copilul nu le vom putea sterge niciodata. De asemenea, nu-i vom putea niciodata inchide gura unei mame care nu intelege "depresia" unui doctor. "Daca eu ma duceam si ii dadeam una acelui doctor, oare mie imi retineau starea de depresie?", este o intrebare la care cei care impart dreptatea ar trebui sa raspunda, macar in sufletul lor.