Rezultatele alegerilor generale din Franta si Belgia, precum si predictiile referitoare la cel de-al doilea tur de scrutin al localelor din Italia confirma, fara echivoc, criza profunda in care se afla socialistii europeni si deplasarea clara spre dreapta a spectrului politic european.
Cu exceptia notabila a laburistilor britanici (care sunt si ei devansati clar de conservatori in sondajele de opinie, dar acest lucru este normal dupa 11 ani de exercitare a guvernarii), socialistii europeni au esuat in tentativa de a se reforma, de a face o oferta electorala rezonabila pentru clasa de mijloc si s-a cantonat intr-o orientare ideologica arhaica axata pe practicarea unor impozite mari care sa finanteze elaborarea unor programe sociale, puse in practica de catre stat.
Asociate cu imbatranirea demografica de pe continent, aceste politici au afectat insa in primul rand baza electorala traditionala a socialistilor, muncitorimea europeana. Este semnificativa intrebarea retorica adresata de premierul britanic Tony Blair in decembrie 2006, in plenul legislativului european: "Cel fel de model social este acesta, daca avem 25 de milioane de de someri in Uniunea Europeana?".
In acest moment, in vestul continentului, socialistii nu mai conduc guverne decat in Austria, Spania si Italia, se afla in "mare coalitie" cu crestin-democratii in Germania si posibil, dupa alegerile de duminica, si in Belgia, insa problema principala pentru ei este ca si in aceste tari curentul de opinie este in favoarea adversarilor de dreapta. In estul fost comunist, socialistii se afla la conducere in Slovacia, Ungaria si Bulgaria, insa in Est un factor din ce in ce mai important este euroscepticismul. In Slovacia, Smer-ul premierului Fico s-a aliat cu nationalistii de stanga ai fostului premier Vladimir Meciar si cu extrema dreapta, in timp ce in Ungaria, pentru a se putea mentine la putere, Ferenc Gyurcsany a mintit atat electoratul maghiar, cat si Comisia Europeana, fiind ulterior nevoit sa recunoasca acest lucru, cu consecintele cunoscute: violente de strada si plasarea partidului in defensiva in fata conservatorilor lui Victor Orban.
Un aspect foarte important al deplasarii spre dreapta a Europei este, alaturi de ascensiunea euroscepticismului in Est, dar si in Marea Britanie si Olanda, preluarea unor teme politice ale nationalistilor, precum stavilirea imigratiei ilegale ori siguranta cetateanului de catre fortele de centru-dreapta, mai ales in Franta, Belgia si Italia.