Ales presedinte al Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a revenit in prim-plan, dar, oare, au gresit cei care i-au cantat prohodul politic? Pentru Nastase este o nesperata sansa de reabilitare si o reparatie consistenta pentru umilintele inghitite. Dupa cazul Tamara a fost marginalizat, i s-a intors spatele. A facut singurul lucru pe care il putea face. S-a retras in vizuina, si-a cerut scuze, si-a refacut legaturile si a asteptat. E o revenire fara glorie, de rau augur pentru PSD. In trei ani, nu au aparut personalitati noi, oameni noi pentru vremuri noi. Lupii mai tineri ai partidului si-au tocit dintii asteptand, degeaba, sa le vina randul la functii. Pentru ca din spuma partidului nu s-a nascut nicio afrodita, PSD trebuie sa se multumeasca cu Bombonel.
Ion Iliescu le-a dat clasa, tuturor. Din nou. I-a lasat pe aroganti si pe prostanaci sa se joace cu papusile, sa se certe intre ei, sa se injunghie pe la spate, sa oboseasca. Ca un intelept politic "care este". Stia ca, atunci cand vor obosi de zburdat fara rost, cand li se va face frica de ploaie sau de intuneric, copilasii se vor intoarce, in cele din urma, in poala Bunicutei, acolo unde e cald si bine. Indiferent ca e presedinte de onoare sau simplu membru, aranjeaza ploile in PSD si nu poate fi ignorat. Nu dicteaza, dar face cartile si imparte rolurile. Cu sau fara functie, puterea ii apartine. Exista prea multi oameni care ii datoreaza mult prea multe ca sa nu fie asa!
Cu pretul unor suferinte, Adrian-copilul-ratacit a inteles si a revenit in poala lui Iliescu. Asemenea lui, cei mai multi au priceput ca in trei ani nu s-a intamplat nimic. Reforma, ioc! Baronii, tot baroni! Au ajuns sa prefere vrabia de altadata ciorii de pe gardul lui Geoana. Asa ca si-au intors ochii in aceeasi directie - Ion Iliescu, "batranul edec", "produsul expirat".
Pe Mircea Geoana il asteapta zile grele si s-ar putea ca in poala Bunicutei sa nu mai fie loc si pentru el.
S-a mai intamplat ceva. Politicienii din PSD s-au dezmeticit. Traian Basescu nu este Fat-Frumos-pe cal-alb-cu-suvita-n-vant, ci este, ca si ei, un balaur politic, cu ceva mai multe capete. Facut din acelasi aluat politic, ca si ei. Nu este nici mai curat, nici mai abil, ci doar pe val. Poate, cu alt discurs, cu alte apucaturi, dar nu diferit, calitativ. Le-a venit inima la loc si s-au decis sa se ia cu el la tranta viitoarelor alegeri, pe stil vechi, cu oameni vechi. Revenirea lui Nastase prezinta riscuri si pentru el, si pentru PSD. Tras pe linie moarta, scapase atentiei lui Basescu. Acum a ajuns in rol principal. Dupa cum il cunoastem, s-ar putea ca Badia Traian sa-l lase o vreme, cat sa prinda elan, ca apoi sa i-l franga, la momentul potrivit. Adica, la alegeri. Alta matusa, alt dosar.