Cozmin Gusa a anuntat intr-o conferinta de presa ca il va da in judecata pe Corneliu Vadim Tudor pentru calomnie, avandu-l ca avocat pe Victor Ponta. Prezent si el acolo, Ponta a spus ca nu a putut asista la modul in care Lavinia Sandru primeste cele mai abjecte epitete fara a face ceva, cu tot riscul de a intra si el in vizorul aparatului calomniat al PRM.
Desi am rezervele mele fata de amandoi (Gusa are o contributie majora - transformarea dosariadei intr-o debandada morala, iar Ponta a facut o figura jenanta in calitate de parlamentar-avocat al lui Ovidiu Tender), actiunea celor doi mi se pare binevenita. De prea multa vreme, Vadim Tudor infecteaza viata publica, dar scapa de raspundere in ideea ca e mai bine sa nu ne punem la mintea lui. De fapt, asa si-a construit cariera: oamenii cu scaun la cap nu se pun la mintea sa. Este paradoxal ca si oamenii din preajma sa recunosc ca bate campii, dar il scuza: e pasional, se aprinde repede, dar altfel e baiat bun. Tin minte ca prin 2004 eram invitat la o emisiune alaturi de un senator PRM, un batran calm si asezat. Acesta a intrat in dialog telefonic cu Ion Solcanu, de la PSD, si au inceput sa se laude reciproc: cum colaboreaza ei, ce oameni de bine sunt etc. Le-am reamintit ca doar cu putina vreme inainte Romania Mare publicase pe prima pagina faptul ca detine o caseta cu Adrian Nastase facand sex cu un ministru in sediul guvernului. Amandoi senatorii au pastrat o tacere jenata si au cautat scuze, de parca nu era mare lucru: asa face "domnul Vadim", dar in rest e un om minunat.
Aceasta jena de a discuta ce anume face si spune acest om ii confera o scuza pentru iresponsabilitate. Ce se scrie in ziarele partidului despre Lavinia Sandru ar trebui sa umple de greata orice om normal la cap si asta nu trebuie sa ramana asa.
Daca fiecare dintre cei injurati, calomniati, desfigurati public de Vadim Tudor ar face precum Cozmin Gusa, am putea sa respiram mai usurati in spatiul public. Seful PRM trebuie sa invete ce este responsabilitatea si pentru asta trebuie sa ne punem la mintea lui si sa-l dam in judecata.
Dupa ce renuntase sa foloseasca DDT-ul in prevenirea malariei pentru ca putea afecta mediul, Organizatia Mondiala a Sanatatii a revenit acum cateva zile asupra deciziei, pe motiv ca totusi substanta este eficienta, cu toate riscurile de rigoare. Ceva similar ar trebui sa se intample si in politica: metodele care ustura (la buzunar) sunt si singurele eficiente. Chiar daca riscam ca procesele sa dureze prea mult si Vadim Tudor sa pozeze in victima, cred ca justitia, daunele si falimentul sunt solutia potrivita. Iar cei care il dau in judecata fac un bine public.