Ca sa treci puntea, te faci frate cu dracul. Adica, daca vrei sa nu intri la apa, iti vinzi o parte din suflet, din moralitate, diavolului. Sigur, dupa ce ai trecut puntea, poti sa rupi fraternitatea si sa te intorci la religia ta, chiar si cu capul plecat. De acest "principiu" popular nu este straina nici politica romaneasca.
Conceptul de "solutie imorala", (lansat si pus in practica intaiasi data de presedintele Traian Basescu - cand a fortat Partidul Conservator sa intre la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD, pentru ca PSD sa fie scos din carti), s-a generalizat la nivel national, spre mahnirea unora si disperarea altora. Paternitatea conceptului de "solutie imorala" fiind a lui Basescu, urmatorii care trebuia musai s-o aplice nu puteau fi altii decat fostii subalterni ai actualului presedinte al Romaniei, adica liderii PD-L, fost PD. Asa se face ca, doar cu cateva zile in urma, presedintele PD-L, Emil Boc, a concretizat un troc cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. I-a cedat acestuia functia de vicepresedinte al Senatului in schimbul unor functii mai mici la cele doua Camere legislative. Toata lumea a ramas cu gura cascata, fiindca - se stie - Vadim a fost un inversunat adversar al lui Traian Basescu si al lui Emil Boc. Desi democrat-liberalii vor sa ne convinga ca este vorba de intelegere pur tehnica, pentru a scoate - chipurile - Senatul dintr-un blocaj iminent, gurile rele spun ca, de fapt, PD-L si PRM isi unesc fortele pentru ca la alegerile din toamna sa fie eliminat votul uninominal pentru a se reveni la votul pe liste. Ambele partide au simtit infiorate ca nu vor putea face fata acestui tip de alegeri, promovat si fortat de insusi Traian Basescu.
Generalizarea "solutiei imorale" o confirma si alianta politica dintre PSD si PC, ultimul fiind perceput ca un tradator dupa alegerile generale din 2004, cand a intrat in Parlament pe listele social-democratilor, dupa care au sarit - cei drept, santajat - in barca lui Basescu. O alta confirmare vine si din partea Partidului Initiativa Nationala, al lui Cozmin Gusa, care s-a dus cu plocon la PSD pentru a incheia o alianta electorala. Ori, se stie, Gusa a tradat si el PSD, cand - din functia de secretar general al acestui partid - a plecat in tromba la Traian Basescu, dusmanul de moarte al lui Adrian Nastase, pentru al ajuta pe fostul primar general al Capitalei sa ajunga presedinte al Romaniei.
Sa nu ne miram, pe fondul generalizarii "solutiei imorale", daca foarte curand vom afla ca Adrian Nastase se va inscrie in PD-L, pentru a scapa de dosarele de la DNA. Dar, nu-i asa, interesul poarta fesul.