Geniul lui Albert Einstein este omagiat la scara planetara in aceste zile, cand se implinesc 50 de ani de la trecerea lui in eternitate. Incepand de ieri-seara, o unda luminoasa inconjoara globul in memoria celui care a fost cel mai mare fizician al secolului XX. Dincolo de descoperirile epocale, Einstein a lasat in urma si o sumedenie de pilde demne de urmat. Se spune ca in momentul in care a fost intrebat care este secretul genialitatii sale, el ar fi raspuns sagalnic: “Cand imi leg sireturile la pantofi, singurul lucru la care ma gandesc este sa fac nodul cat mai bine ca sa nu se desfaca“. Voia sa spuna ca, doar atunci cand se apuca de rezolvat o problema, o face temeinic, pentru a nu se impiedica sau pentru a fi nevoit s-o ia de la capat.
Multi ar putea sa spuna ca nu e nici o scofala in chestia asta. Probabil ca din cauza asta nu ne pune pe ganduri faptul ca, de multa vreme incoace, ne tot impiedicam. Chiar si un lucru oarecum banal (desi grav prin consecintele lui) precum o greva generala a postasilor ne intoarce la “formula“ einsteiniana a legatului sireturilor. Greva postasilor inseamna un blocaj catastrofal. Problema este cum de s-a ajuns in situatia ca postasii sa se opreasca din alergat nu pentru ca-i dor picioarele, ci pentru ca le ard buzunarele. Intorcandu-ne putin in timp, intram direct in relativitatea einsteiniana si ne lovim de acelasi zid, in care ne-am tot facut cucuie: Fondul Monetar International.
Vedem, din nou, cat de dezinteresati suntem cand ne legam sireturile inainte de a merge la negocierile cu FMI. Daca ne luam dupa sindicate, soarta postasilor a fost pecetluita in 2001, cand Guvernul a acceptat sa treaca Posta Romana pe lista societatilor comerciale monitorizate de FMI. Ele, sindicatele, sustin ca fara nici un motiv, Posta Romana fiind tot timpul pe profit. Parerea este confirmata si de patronat, care spune ca sunt bani pentru cresterile salariale cerute de postasi, dar ca legislatia in vigoare a fost intocmita pe calapodul dat de FMI si nimic nu mai este posibil in acest sens.
Situatia este paradoxala. Se cere eficienta pentru a fi lasat sa te gospodaresti cum vrei, in deplina libertate capitalista, dar cand eficienta exista, actionam ca-n comunism: luam caimacul de la cei care si-l fac pentru a-l lasa absorbit, cum ar zice si Einstein, de gaurile negre.
Guvernarea actuala se spala pe maini, ca nu ea a creat situatia din Posta Romana, ci neindemanaticele maini ale trecute-i guvernari, care n-au stiut sa lege bine sireturile. Sireturi de care acum se impiedica pensionarii, somerii sau copiii. Toate aceste categorii sociale nu-si vor mai primi banii cuveniti multe zile. La o adica, nici n-ar avea nevoie de ei, ca oricum suntem in Postul Mare.