Atunci cind un antrenor isi propune sa intinereasca o echipa, de fotbal sau de orice alt sport, acesta trebuie sa tina cont de un singur lucru: graba strica treaba. Din acest motiv antrenorul respectiv trebuie sa-i schimbe treptat pe jucatorii imbatriniti cu cei tineri.

Jucatorii fara experienta trebuie sa petreaca o perioada mai lunga sau mai scurta, dupa caz, pe banca de rezerve pentru a vedea la lucru echipa experimentata. Daca nu se procedeaza in acest fel, sansele ca echipa sa aiba rezultate pozitive sint foarte mici.

Cam asa stau lucrurile si in politica. Peledistii lui Theodor Stolojan s-au laudat la Congresul partidului, care a avut loc simbata trecuta, ca peste 60 de procente din numarul total de membri sint reprezentate de oameni care nu au mai facut politica.

Pentru un om care nu are nimic de-a face cu politica ideea ca Stolojan vine cu o echipa proaspata ar putea sa para interesanta. Pentru un ochi antrenat lucrurile se prezinta insa cu totul altfel.

In cazul in care PLD ajunge la guvernare, singur sau alaturi de PD, ne vom aminti cu siguranta de perioada cederista, cind in functiile-cheie din administratia centrala erau instalati oameni fara nici un fel de experienta politica. Cum spuneam, chiar daca sint nepatati oamenii lui Stolojan, nu cred ca "puritatea" reprezinta un punct de reper in alegerea celor mai buni ministri si oameni de stat.

Si, pentru ca tot vorbim despre membrii PLD, mi s-a parut de-a dreptul interesant ca o domnita peledista, dupa ce i-a anuntat pe toti participantii la congres ca s-a apucat de politica in urma cu aproximativ doua luni, sa vorbeasca despre ce politica ar trebui sa duca Romania pe plan extern.

Poate ca totusi eu ma insel si in ziua de azi oamenii politici se nasc in tara noastra precum ciupercile dupa ploaie. Poate ca Theodor Stolojan stapineste o tehnica secreta cu care poate transforma un politician amator intr-unul profesionist.

Acum noua nu ne mai ramine decit sa asteptam sa vedem daca Stolojan este un mare antrenor care vrea sa faca performanta pentru a aduce puncte economice tarii sau este un simplu pion pe o mare tabla de joc.

Peledistii vor sa scoata tara din mizeria in care a fost bagata de Tariceanu, Voiculescu, C.V. Tudor si Geoana. Din pacate PLD nu are decit foarte putini membri care stiu cum trebuie dus un razboi politic. Cu siguranta unii dintre cei care acum se declara peledisti pina la moarte se vor lasa de politica pina la urmatoarele alegeri.