Presa ultimelor zile a pus pe prima pagina conflictul deschis izbucnit intre presedinte si premier. S-au analizat nuantele discursurilor, au fost chemati toti cei la care s-a facut referire, prieteni ai premierului, s-au citat Servicii secrete si dosare de informare, s-au facut speculatii cu privire la viitorul relatiilor dintre Basescu si Tariceanu. Mai mult, se tot vorbeste de inca o revizuire a Constitutiei in asa fel incat sa se delimiteze exact cine este seful in tara asta. Si totusi, prea putini au fost aceia care au inteles exact anumite pasaje ale mesajului prezidential.
Acolo se vorbeste direct despre sanatate si coruptia din sistem, despre gaura neagra in care se duc acum mai mult de 4 miliarde de euro pe an, adica de vreo cinci ori mai mult ca-n alti ani, si tot nu se face nimic. In replica, ministrul Sanatatii face doar o comparatie cu alte sisteme similare din statele europene si se plange in continuare ca nu are bani destui pentru cat se poate cheltui in acest domeniu. Presedintele mai spune de Petrom si de presiunile care se fac pentru ca cele 8% din actiuni, ce ar trebui sa revina angajatilor, sa intre intr-o singura mana sfanta. Basescu mai ataca dur si mafia din vami si pe cea din energie.
Da, romanii trebuie sa stie! Exista baieti destepti in tara asta, vorba presedintelui, care fac specula cu energie. Cum? Adica o cumpara mai ieftin de la un producator si o vand mai scump la un consumator. Cu alte cuvinte, curentul electric mai ieftin produs de hidrocentrale este vandut la export, iar marii nostri consumatori sunt obligati sa cumpere energie de la centrale termoelectrice, care este mult mai scumpa. Si asa iese profitul, dar profit in pofida interesului national.
Pai, asta nu-i subminare economica, incadrare juridica pentru care unii au fost condamnati si chiar impuscati? Si nu cumva aceia care fac asta nu sunt de fapt baieti destepti, ci simpli speculanti care profita ca in tara asta nu se aplica legile? Cautand in timp, ne mai dam seama ca increngaturile unor asemenea afaceri sunt mai presus de partide sau de culori politice. Ele au unit si unesc functionari din orice regim care s-a perindat pe la putere, pentru ca astfel de afaceri sunt cu bataie lunga si comision in etape.
La asemenea fapte a atras atentia presedintele Basescu, care pare a fi singurul sef de stat post-decembrist care vrea sa demaste caracatita economico-financiara ce a pus stapanire pe Romania.