Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din SUA cu un discurs extrem de echilibrat si lucid. Toata lumea a crezut ca este omul providential care este in stare sa scoata America din starea de criza si sa impuna un stil serios de abordare a problemelor globale. Deja exista semnale ca acest lucru nu are prea multe sanse sa se intample.
Congresmanii democrati anunta ca intentioneaza sa initieze mai multe anchete privind unele abuzuri comise de actuala administratie americana, condusa de George W. Bush. Este posibil ca Bush sa aiba si el ceva pacate, dar graba cu care democratii se nepustesc asupra lui are iz dambovitean. Ceea ce ne conduce la ideea ca "executia" lui Bush nu va avea loc. Asa cum, dupa ce candidatul la presedintia Romaniei Traian Basescu anunta trageri in teapa in Piata Victoriei, am avut apoi de-a face, dupa ce el a castigat alegerile din 2004, doar de rafuieli personale, fara consistenta si finalitate juridica.
Cuiul pe care-l democratii americani il au impotriva lui administratiei Bush este faptul ca aceasta ar fi folosit puterea executiva pentru a bloca solicitarile inaintate de Congres privind accesul la documente si marturii ale unor fosti consilieri. La noi lucrurile au stat oarecum invers, dar esenta este aceeasi. Presedintele Basescu a acuzat Parlamentul, cei 322 de parlamentari, ca s-au coalizat impotriva lui si a fostului sau partid. De aici, este posibil ca, dupa alegerile de la sfarsitul acestei luni, daca PD-L va castiga, sa avem de-a face cu o aceeasi strategie ca cea a congresmenilor americani. Cu diferenta ca democrat-liberalii nostri vor fi sustinuti de Basescu, in timp ce Obama declara ca "daca au fost comise crime, ar trebui investigate", adaugand ca nu doreste "ca primul sau mandat sa fie perceput de republicani ca o vanatoare de vrajitoare". O precizare nu numai de bun simt, ci si de politician cu coloana vertebrala.