O agitatie incredibil de mare a cuprins de vreo 48 de ore intreaga suflare romaneasca cu naravul de a merge la vot din patru in patru ani sau de cite ori este nevoie. Oameni altfel pasnici si cu griji mai importante decit soarta presedintelui tarii au mincat pe piine jurnalele de stiri care transmiteau non stop ba discursurile din Parlament, ba voturile alesilor, ba rezultatul numaratorii, ba mitingul spontan din Piata Universitatii, ba venirea mult intirziata a lui Traian Basescu.

Demisionarul sovaitor din fruntea statului a dovedit inca o data ca stie sa-si faca aparitia in prime time, speculind la maximum ora de incepere a celor mai importante stiri ale zilei. Manifestantii, la fel de sovaitori, au dovedit si ei ca isi coaguleaza cel mai bine energiile atunci cind au un inamic pe care sa-l poata arata cu degetul, motiv pentru care Cozmin Gusa nu a scapat neciufulit dupa aparitia inoportuna in mijlocul demonstrantilor. Atit presedintele suspendat, cit si fanii sai cei mai ferventi, par, cel putin deocamdata, neconvigatori si emotionali.

Neconvingatoare au fost insa si aparitiile la tribuna ale unor lideri politici precum Mircea Geoana sau Crin Antonescu, patetici si inconsecventi in recursul lor la morala. Cel putin penelistul cu nume de floare si-a facut electoratul de ris atunci cind a tinut sa specifice cu date statistice ca Basescu este presedintele cu cei mai putini alegatori in spate. Daca vrei sa tragi pe linie moarta locomotiva electorala Basescu, atunci nu strica sa arunci o privire si la marfarul din spate, care in 2004 avea, in mod sigur, citeva vagoane galbene cu sageata albastra.

Cele cinci minute de dupa anuntarea rezultatului votului Parlamentului au reprezentat, probabil, cea mai mediatizata numaratoare inversa din istoria televiziunilor din Romania. Demisia lui Basescu nu s-a anuntat pe nicaieri, motiv pentru care se mai discuta si astazi despre ea ca despre un fenomen paranormal. Politicienii din opozitie sau de la putere s-au grabit sa-i bata obrazul presedintelui, semn ca rezultatul votului de joi le-a dat mai mult curaj decit au avut vreodata. Bine ar fi daca i-am vedea atit de multi si de uniti si la dezbaterea unor legi ordinare.

Urmatoarele citeva zile, pina cind lucrurile se vor indrepta intr-o directie palpabila, promit sa fie si ele la fel de incarcate de tensiune. Indiferent ce se va intimpla, un lucru ramine cert: vom fi pusi din nou in situatia de a alege intre negru si gri, adica fara sa distingem foarte bine nuantele despre care unii si altii ne asigura ca sint pete.

Suspendarea lui Basescu este ca o scena de amor conjugal intrerupta de administrator. Partenerii se iubesc si vor sa ramina impreuna sub plapuma lor legitima, dar reprezentantul locatarilor ii someaza sa paraseasca imobilul pentru ca nu dau buna ziua in scara si arunca de la balcon cu pungi cu apa.