Faimoasa varianta mioritica a votului uninominal, dezbatuta pe fata si pe dos de atatea ori, ca ni s-a facut lehamite, a reusit sa induca o asemenea buimaceala potentialilor alegatori, ca nimeni nu mai stie ce, unde, cum si pe cine voteaza. Iar cum romanii au - se stie - doar doua subiecte universale de conversatie, fotbalul si politica, este firesc ca toata suflarea sa dezbata in stanga si-n dreapta uninominalu‘.

Si apropiatele alegeri au ce motive de discutie sa genereze, slava Domnului... Sa luam, spre exemplu, felul in care a fost impartit municipiul nostru pe colegii electorale. Cine o fi fost geniul topografic care a stabilit cum trebuie "indrumati" sa-si exprime galatenii simpatiile politice, nu stiu. Un lucru este insa clar: din Port si pana-n Filesti, de la Barbosi si pana in Bariera Traian, toata lumea intreaba pe toata lumea "eu cu cine votez?". Si asta pentru ca intre domiciliul fiecarui alegator si simpatiile politice ale respectivului nu exista, de multe ori, nici cea mai mica bruma de intelegere.

Orice votant nu pricepe din toata aceasta "varza uninominala" decat ca altii, care se cred mai destepti decat el, i-au trasat deja sarcina de a vota pe cutare sau cutare, in functie de interesele partidului. Chiar, ce poate face un alegator care locuieste intr-un bloc de pe o strada a colegiului 6, sa zicem, il place (din punct de vedere politic, evident) pe un candidat plantat pe buletinele de vot ale colegiului 9? Isi ia blocul in spate si trece parleazul?

Si mai stupide sunt cazurile in care jumatate de strada are "drept de vot" pentru candidatii colegiului 7, sa spunem, iar cealalta jumatate trebuie sa se "multumeasca" in a-i vota pe candidatii din colegiul 8. Acum, care dintre ei or fi mai breji, chiar nu mai conteaza. Fazele de acest fel ne amintesc destul de bine de marele balamuc national provocat de introducerea noul cod postal, cand aceeasi strada primise nu unul, ci uneori chiar si sapte coduri postale diferite. Dar, daca in cazul unei scrisori, trecerea dintr-o zona de cod postal in alta nu reprezenta o imposibilitate, in cazul alegerilor care se apropie acest lucru ar fi o aberatie. Din punctul de vedere al politicienilor care au impus acest sistem de pseudo-uninominal. Ca din punctul nostru de vedere, nu s-a schimbat (in bine) nimic...