De la alegeri incoace, presa ne informeaza despre descalecarile pe la PNA ale mai-marilor fostei Puteri. Asta in spiritul declaratiilor noii Puteri, care in campania electorala a promis eradicarea coruptiei. Si-am inceput sa-l vedem pe Mischie pe la PNA, pe Mazare, pe Sechelariu, pe Agathon si alti lideri PSD dand cu batul in fata procurorilor anticoruptie.
Surprinzator, chiar si marele magnat al petrolului, liberalul Dinu Patriciu, a inceput sa viziteze Parchetul anticoruptie. Asta ori de culoare, ori pentru ca actiunea este instrumentata de cineva din vechea garda. Ceea ce este important este faptul ca, in plin proces de lupta anticoruptie, au inceput sa se desfaca si multe ite ale oamenilor Puterii.
Afaceri dubioase in care sunt implicati actualii guvernanti, spectaculoase cresteri ale averilor in ultimele patru luni, partide de vanatoare cu vanat uman, afaceri cu imobile si multe altele care pot determina organizarea unor excursii tot pe la PNA, dar cu turisti de la putere. Concluzia pare ca se intrezareste. Cei care ne conduc azi nu sunt mai breji decat cei din ultima guvernare. Problema este cine pe cine apuca sa bage in puscarie. Sau poate ca nici asta. Cine pe cine “face“, astfel incat sa fie preluate afacerile banoase din diversele sectoare economice si financiare. Nu mai conteaza ca orice astfel de actiune este in detrimentul populatiei obisnuite.
Important este ca noii sa-i inlocuiasca pe vechi, sa puna mana ei acum pe fraiele aducatoare de bani, sa construiasca ei drumurile si autostrazile, sa ia ei comisioanele acolo unde se mai poate si asa mai departe. Apoi, vor veni din nou ceilalti la putere, vor prelua ei marile afaceri si-i vor arata cu degetul, acuzandu-i de coruptie pe cei care ne conduc astazi. Si ciclul va continua, pentru ca asta-i democratia noastra originala. Nimeni nu s-a gandit la un moment 0.
Ca la fotbal, in problema blaturilor. Ar fi fost foarte bine pentru tara ca, atunci cand a venit Basescu la putere, sa-i fi chemat pe toti, Putere si Opozitie, si sa declare, de comun acord, o linie de plecare. O linie de la care, indiferent de culoarea politica, indiferent de relatii si nepotisme, sa se aplice legea. Acest memorandum ar fi devenit istoric si ar fi constituit punctul de plecare pentru o adevarata reforma a justitiei.