N-a fost dorit de romani, dar a fost impus de comunisti. N-a fost construit cu bani multi, ci prin munca patriotica, asa ca putini s-au bucurat la final de ctitoria anilor de comunism timpuriu si feroce. Romania trebuia sa dea bine in fata mai marilor intr-ale secerei si ciocanului si avea nevoie de o arena pe care sa epateze cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului din 1953. Asa s-a nascut stadionul 23 August, devenit apoi "National - Lia Manoliu", si asa a scos capul in lume. Cea mai mare arena sportiva a Romaniei, intrata deja in legenda.
Sunt multi dintre cei care merg astazi pe stadioane si nu au prins gustul cuplajelor bucurestene, care adunau si 100.000 de oameni in tribune. Sunt multe meciuri de legenda ale nationalei de fotbal a Romaniei disputate pe gazonul de pe "23". Fie ele placute, precum memorabilul meci cu Italia, pe atunci campioana mondiala, fie de cosmar, precum cel cu Danemarca, cand s-a jucat pe nisip. Pe acest stadion, Hagi a iesit din fotbal si a intrat in legenda, si tot aici doua echipe din Romania, Steaua si Rapid, s-au batut pentru prima data pentru un loc in semifinalele Cupei UEFA.
Nu doar fotbalul a scris istorie pe "23". Aici, Iolanda Balas zbura spre inaltimi, rugbystii isi dovedeau valoarea luptandu-se de la egal la egal cu Franta in fata a 100.000 de oameni.
Din nefericire, "23" a cunoscut si spectacolele organizate in cinstea iubitului fiu al poporului, dupa model coreean, dar din fericire ele s-au transformat dupa Revolutie in megaconcerte cu Michael Jackson, Metallica sau Depeche Mode.
A venit timpul sa iasa din scena De miercuri, oficial, stadionul care se confunda cu succesul in sportul romanesc a devenit un capitol in cartile de istorie. Cea mai mare arena a Romaniei va fi demolata si-i va lua locul o alta. Asa cum exista in tarile civilizate si cu care se mandresc proprietarii. Dupa investitii de 120 de milioane de euro si dupa doi ani de munca, special pentru fotbalul romanesc, va rasari noua bijuterie. Ramane doar ca generatiile viitoare de fotbalisti sa-i ofere valoarea lui "23", asa cum si el a primit candva stafeta de la "Republicii".