Evenimentul petrecut la sfarsitul saptamanii trecute la „Scoala Centrala“ din Bucuresti a starnit luari de pozitii, care de care mai aspre, fata de cauzele care au dus la tentativa de omor, in care un recidivist si-a mutilat fosta partenera. Ca in orice astfel de situatii, s-au cautat vinovatii. La diverse televiziuni, prezentatorii au infierat plini de patos conducerea scolii cu pricina, pe cel insarcinat cu paza locasului de invatamant, politistul de proximitate, care, spre norocul sau, era in ziua libera, si, in general, pe toti cei care ar fi putut sa previna acest caz infricosator.
A fost, de fapt, o rafuiala intre un infractor periculos si o juna, care tocmai il parasise si care, cu toata compasiunea pe care ti-o poate trezi o persoana care „a suferit plagi multiple“, nu este deloc „usa de biserica“; mai ales ca, asa cum s-a aflat ulterior, a filmat cateva scene fierbinti pentru adulti. Cu atat mai mult agresorul, care, pentru a-si salva pielea, a incercat intr-o stranie conferinta de presa sa prezinte o versiune lacrimogena a faptei sale abominabile, copiata probabil din-tr-o telenovela de succes.
Cert este ca motivul odioasei fapte poate si trebuie sa fie cautat mult mai adanc, in valul de violenta care a pus stapanire pe Romania ultimilor ani. De la soferul agresiv care este gata sa faca praf orice masina mai putin puternica ce indrazneste sa-i stea in cale si pana la „posesorul de briceag“ care isi injunghie fosta partenera de video- casete porno, excesele de violenta par a fi pretul platit pentru a trai intr-o societate care se doreste democratica.
Din pacate, pentru partea pasnica a populatiei, lipsa respectului fata de lege a devenit un soi de lege nescrisa. In mult prea multe cazuri, infractori periculosi au fost facuti scapati fie din pricina coruptilor din Politie sau Justitie, fie din priceperea unor avocati care au stiut sa speculeze blestematele vicii de procedura. Vicii care sunt de fapt tarele unei societati prea putin asezate, in care violenta tinde sa devina o epidemie grava, comparabila cu gripa aviara care, din pacate, se extinde si ea pe zi ce trece.
Iar daca incalcarea legilor va continua la toate nivelurile, nu vom avea nici o sansa sa scapam de spectacolul sinistru al unor fapte grave, inclusiv al unor acte de violenta extrema. Pe care le vom vedea pe casete video, filmate pe strazi, in manastiri sau chiar in biroul directorului-adjunct dintr-o scoala „centrala“.