Nu mai e de mult o noutate faptul ca egalitarismul comunist a produs in Romania o grava destabilizare a societatii. Faptul s-a petrecut odata cu dinamitarea ierarhizarii sociale firesti, prin confiscarea tuturor averilor facute cu inteligenta si harnicie ori prin arestarea si exterminarea varfurilor piramidei sociale - incepand cu fruntasii satelor si sfarsind cu elita intelectuala romaneasca. Dezvoltat insidios si tenace timp de jumatate de secol, fenomenul a condus la o adevarata catastrofa nationala. Omul nou, un adevarat mutant social, conceput in baza unor teorii in contra naturii, a aparut si s-a dezvoltat in dispretul a doua coordonate sociale esentiale: valoarea castigata prin inteligenta si harnicie si credinta in Dumnezeu. Siluirea la scara nationala a naturii umane in baza aberantelor teorii egalitariste a dezlantuit furtuna sociala a tuturor relelor ce ne bantuie si azi: dispretul prostului fata de cel inteligent, al lenesului fata de cel harnic, al hotului fata de cel cinstit. Astfel, incet, dar sigur, ne-au coplesit pe toti bubele coruptiei.
In goana dupa senzational, media romaneasca pare sa nu realizeze o serioasa confuzie: imitand superficial modelul occidental, ea a uitat ca realitatea romaneasca este cu totul alta decat cea nemteasca ori americana. Ca, spre exemplu, in vest, un subiect senzational se refera la un demnitar sau la un important om de afaceri corupt, in timp ce la la noi acest fapt a ajuns de-a dreptul banal! Recentul demers al postului Realitatea TV de a cauta si a aduce pe micile ecrane, daca nu ca pe ceva senzational, oricum ca pe o raritate, romani incoruptibili este absolut remarcabil!
Initiativa de a face din incoruptibilii romani subiecte senzationale dovedeste nu doar profesionalism, dar si puterea de a surghiuni amintirea rau-pilduitoare a trecutului comunist, in care nu ni se prezentau decat oameni perfecti, actionand in "cea mai buna dintre lumile posibile". In Romania inceputului de mileniu trei, senzationalul pare sa insemne gasirea unor incoruptibili, si nu a unor corupti!
De la asistenta medicala, la agen-tul de circulatie, de la functionarul de ghiseu, la parlamentarul sau ministrul exponent al unor grupuri de afaceristi verosi, modelul individului corupt a devenit o banalitate. Exceptia o fac incoruptibilii. Despre care un post TV a inceput sa vorbeasca. Intr-un demers profesional ce ar trebui urmat, fara ezitare, si de altele. Nu atat pentru a arata europenilor ca nu toti romanii sunt prinsi in plasa coruptiei, dar redan-du-ne tuturor speranta.