Acum doua saptamini publicam un text intitulat iJale pentru bugetari i. Scriam despre faptul ca guvernantii au hotarit ca nu se mai maresc salariile in sectorul bugetar, nu prea se mai fac investitii, anul asta institutiile statului nu vor mai avea voie sa cumpere masini si alte chestii asemenea si multe altele.

De atunci au trecut citeva zile si niste inundatii, pentru ca e sezon ploios dupa cum ne-a spus presedintele Basescu, plus citeva discutii despre anticipate si un pic de joaca de-a demisia. Pe urma s-au marit salariile la functionarii publici, la cadrele medicale, s-au marit pensiile la agricultori si indemnizatiile la unii primari, presedinti de Consiliu Judetean, etc. Primul ministru a promis ca prima etapa de recorelare a pensiilor se va incheia la 1 septembrie. Medicamentele se compenseaza indiferent cum se cheama, nu mai trebuie sa fie cele mai ieftine si pe deasupra mai vin si ceva bani de la stat pentru problemele cauzate de inundatii, pina si Botosaniul a primit ceva miliarde de lei.

Traian Basescu a iesit in evidenta in mocirla politica romaneasca si prin faptul ca atunci cind si-a pus ceva in cap, nu s-a lasat pina nu facut acel ceva. Desi acum spune ca s-a pierdut practic ultimul tren cind se mai puteau face anticipate. In fond nu asta e problema, anticipatele sint ceva folosit in toata lumea civilizata, oamenii au sarit in sus pentru ca in situatia in care este Romania nu de asta era nevoie. Insa dupa ce problemele vor trece si emotia stirnita de inundatii se va mai atenua. Pentru ca renuntarea la demisie a premierului nu inseamna si renuntarea la anticipate, ziaristii au sarit unison la gitul lui Tariceanu pentru ca nu si-a respectat cuvintul dat si s-a jucat de-a demisia cu toata tara si nu din alta cauza.

Cauza renuntarii la anticipate a fost probabil inutilitatea lor, odata ce dupa alegeri s-ar fi ajuns cam la acelasi raport de forte. Dar iata ca presedintele e diriginte de santier la Maracineni si primul-ministru doarme in case de sinistrati. Insa mai important decit aceste lucruri, normale pina la un punct, sint masurile populiste luate de un guvern liberal, dupa ce le-a explicat tuturor ca nu se pot face mariri salariale si altele, din cauza acordului cu Fondul Monetar International. Intre timp s-a putut face ce nu se putea cind nu era vorba de anticipate si probabil acordurile cu FMI nu mai conteaza asa de tare. Guvernul a mai pregatit pe sest si o ordonanta in care se schimba ceva cu referendumul, ca sa poata fi si Constitutia schimbata.

Am vazut, prin prisma alegerilor, un PSD care inca nu vrea alegeri. Au fost pusi pesedistii in situatia sa vorbeasca o saptamina despre faptul ca guvernul Tariceanu este cel mai incompetent guvern avut de Romania, pentru ca apoi sa spuna ca il sprijina.

Nici Alianta nu sta mai bine, au votat toti in unanimitate pentru anticipate, dupa care s-au razgindit, asta este si unul din motivele pentru care se cearta acum. Si aici sint probleme la fel de mari, pentru ca nu il mai au pe Basescu sa le cistige alegerile. Ramine sa vedem daca presedintele va tine cont de faptul ca anticipatele nu mai au rost asa cum declara ieri sau nu va rezista sa nu mearga pina la capat, cum a facut de obicei.