Acum citiva ani, la fiecare sedinta de Consiliu Local, reporterul Monitorului care asista la sedinta, acorda note consilierilor, in functie de activitatea lor in timpul sedintelor. Am renuntat la sistem pentru ca se ajunsese ca in Parlament atunci cind aparea televiziunea, toata lumea vorbea ceva sau combatea ca sa fie remarcat de reporter. Stiu ca discutam atunci ca ar trebui acordate note consilierilor pentru activitatea lor in general, nu doar in timpul sedintelor de Consiliu Local. Si nu doar la Botosani, ci in toate localitatile judetului.
Cred ca ar fi extrem de util ca oamenii sa isi faca timp si sa participe din cind in cind la sedinte de Consiliu Local. Poate ar vedea cu ochii lor ce lucruri importante pentru viata noastra a tuturor se hotarasc acolo. Citeva rinduri de ziar nu pot reda ce voteaza consilierii si mai ales cum voteaza, cum se desfasoara sedintele. Toata lumea se duce la Primarie si spune acolo problemele si abia dupa ce vede ca executivul Primariei nu poate face nimic fara consilieri isi da seama ce importanti sint acestia.
Relatarile despre sedintele de Consiliu Local au alocat din ce in ce mai putin spatiu in ziar, pentru ca sint considerate, am observat noi, neinteresante. Acum citiva ani la testarea initiala pentru scoala de presa ii intrebam pe candidati care e diferenta intre primar si prefect, ce face Consiliul Local, etc. Acum nu mai facem asta, nimeni nu mai stie, nici macar unii absolventi de Administratie Publica.
E un semn rau ca nu mai stim ce fac alesii nostri, mai mult chiar, ca nu ne intereseaza acest lucru. Cu cit vor fi mai nestiuti, cu atit vor face tot ceea ce vor ei, departe de ochii lumii. Mai scriem noi ca pleaca in vizite consilierii, pe banii nostri sau nu, desi eu aici tind sa ii dau dreptate primarului, o vizita in locuri civilizate e necesara, cine nu a fost, ar trebui obligat sa mearga sa vada. Ce au priceput dupa ce au vazut e esential, iar asta putini ziaristi i-au intrebat. Si asta e cel mai important sa vedem ca zice unul dom ile am vazut cutare lucru, m-am interesat si ar trebui sa fie si la noi la fel sau putem face cutare lucru in modul in care l-am vazut eu la nemti. Atunci chiar ca nu mai conteaza daca au fost pe banii contribuabilului, o idee buna daca se naste in urma vizitei de lucru in Germania, economiile vor fi mult mai importante decit diurna sau cine stie ce sume de bani s-au cheltuit.
Noi insa vom incerca pe viitor sa relatam la fel de obiectiv sedintele de Consiliu Local. Nu urmarim daca se schimba ceva sau sedintele vor fi ca cea de acum doua zile, cu dispute lungi si aer de vara si concediu. Le vom relata pentru ca sint importante, iar consilierii locali sint oameni importanti, care hotarasc ce se intimpla in Botosani, chiar daca destul de multi dintre ei nu ar vrea ca noi sa stim acest lucru.