Presedintele Traian Basescu a aruncat din nou o tema de mestecat pentru clasa politica: parlamentul unicameral. Noua idee prezidentiala a aparut din senin, dupa ce, aflat saptamana trecuta in SUA, seful statului a fost intrebat de un roman daca nu cumva se poate revizui Constitutia pentru a primi locuri in Parlament si reprezentantii diasporei.
Probabil ca Basescu n-a gasit pe moment un raspuns mai bun pentru romano-americanul interesat de politica de i-a venit in cap ideea parlamentului unicameral. Ulterior, dandu-si seama ca propunerea pentru un parlament unicameral se poate impleti si cu alte teme - alegerile anticipate, schimbarea sefilor Camerelor etc. -, presedintele a marsat, anuntand ca vrea organizarea unui referendum asupra acestei chestiuni. Nu mai punem la socoteala faptul ca si-a declarat si intentia de a invita la Cotroceni partidele parlamentare, pentru consultari privind organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei, in sensul instituirii unui parlament unicameral.
Pana acum, propunerea presedintelui s-a bucurat de audienta doar la PSD si, fireste, la PD. Liberalii stau in expectativa, UDMR nu pare incantata de idee, iar conservatorii, fostii umanisti, sunt impotriva.
Argumentele aduse de Traian Basescu in favoarea unui parlament unicameral sunt legate de eficienta procesului legislativ, reformarea clasei politice si cresterea credibilitatii forului legislativ, care, de 15 ani, din cauza lentorii cu care legifereaza, s-a transformat intr-o anexa a tuturor guvernelor. Nu in ultimul rand, cheltuielile cu o singura camera parlamentara ar fi mult mai mici.
Totusi, Basescu a dat impresia ca urmareste altceva. Social-democratii sunt de parere ca presedintele ar vrea sa forteze declansarea unei crize politice care, bine gestionate, sa se sfarseasca prin organizarea de alegeri anticipate. Daca va aparea o criza politica, indiferent de motivele care vor sta la baza ei, solutia anticipatelor redevine viabila. In planurile prezidentiale, anticipatele ar aduce Aliantei numai avantaje: majoritati mai confortabile in Parlament, detinerea posturilor de sefi ale celor doua Camere, eradicarea din Legislativ a „solutiei imorale“ PUR.
Ca si alte planuri ale presedintelui, si ideea parlamentului unicameral pare sa se circumscrie scopului organizarii de alegeri anticipate. Daca vor chema din nou cetatenii la urne, Basescu si Alianta spera sa vada luminita de la capatul tunelului, dupa cum se exprima in urma cu ceva ani un fost prim-ministru. Numai ca luminita ar putea fi doar licuriciul pomenit recent de Basescu la o masa tovaraseasca.