"Aveti numar? " m-a intrebat ieri un domn cind am intrat intr-o farmacie. I-am raspuns reflex "Unde? " inainte de a apuca sa vad ca are doi metri, plus kilogramele aferente. Din fericire, omul a fost politicos si m-a lasat sa trec, in timp ce batrinii care stateau la coada imi strigau sa stau la rind, pina s-au lamurit ca nu iau aspirina pe reteta compensate. Cam astea tind sa devina imagini obisnuite la farmacii, bodyguard la usa si o gasca de bolnavi afara care stau la coada dupa pastilele de care au nevoie si pentru care au retete compensate si gratuite. Bolnavii sint in mare majoritate pensionari si sint lasati sa intre in farmacie cite unul, maxim doi, ca sa faca scandal, probabil. Restul stau la coada, cu bonuri, numere de ordine, ca la buteliile de pe vremea lui Ceausescu.
E o imagine incredibila, bodyguarzi si coada la farmacie, un loc unde in mod normal te duci si iti cumperi civilizat ce iti trebuie si dupa aia mergi sa te tratezi. Acum nu mai e asa, stai la coada, te bati, dai din coate, te certi cu o gramada de lume si dupa aia mergi acasa cu amaritele alea de pastile, mai imbolnavit decit ai ajuns acolo. Asta mai lipsea ca sa fie tabloul complet, la situatia jalnica a spitalelor si actului medical, sa se mai bata lumea si la usa farmaciei si iata ca s-a rezolvat si asta si in numai in citeva luni.
L-am vazut la televizor pe ministrul Cinteza discutind la un talk show cu medicul pesedist Sorin Oprescu, recunosc ca am renuntat sa ii mai urmaresc, vorbeau alta limba amindoi, alte lucruri se discutau acolo si nici nu conteaza dealtfel. Nu conteaza ca va fi bine, nu conteaza ca se dau tot felul de medicamente gratuite, nu conteaza ca tot ne spun cei din sistemul sanitar ca ajung banii de medicamente pentru toata lumea. Conteaza doar ca bolnavii au ajuns la asa un hal de disperare ca e nevoie de bodyguarzi la usile farmaciilor. Restul sint vorbe, de genul ca atunci cind promiti marea cu sarea si ca dai medicamente moca la tot poporul, trebuie sa faci intii socoteala daca ai si bani pentru asta.
Dar asta tine de acum de guvernanti, care mai nou la Botosani au depistat si problemele din sanatate si lucreaza la rezolvarea lor. Mai nou va fi schimbata sefa de la ambulanta. Femeia nu a vrut sa isi dea demisia, asa ca a venit un control si s-a rezolvat. Fara discutie, cu un sef nou, toate problemele se vor rezolva, in sanatate treaba va merge unsa, nu stiam eu de ce mai scirtiie programul de guvernare la Botosani, am aflat acuma, aia de la ambulanta sabota sistemul din interior. Mergeau salvarile probabil pe sistemul vechi, pesedist si de aici apareau probleme.
Mai este nenea ala din parcare de la spital, care dirijeaza masinile, eu zic pe ala sa il mai lasam, sa nu il schimbam deocamdata, ca sa mai ramina unul pe care putem da vina in caz ca nu iese bine treaba asta cu reforma in sanatate.