Doar cu cateva zile inainte de prezentarea in fata Comisiei Europene a Raportului de tara privind stadiul pregatirilor pentru aderare, Romania si Bulgaria se confrunta cu doua crize majore. Daca in tara vecina asasinarea unui om de afaceri ar putea avea legatura directa cu procesul de aderare si l-ar putea influenta, scandalul copiilor cu dizabilitati pare sa fie unul artificial si cu bataie mai lunga. Iscat dincolo de Ocean de jurnalisti americani, scandalul ne pune din nou intr-o lumina proasta, cu tot efortul autoritatilor de la Bucuresti de a demonstra ca este vorba de o situatie care a fost rezolvata de aproape doi ani.
Exista deja opinia ca in spatele ofensivei mediei americane ar sta interese legate de adoptiile internationale de copii romani. Daca este asa, atunci avem de-a face cu un lucru meschin, si autoritatile romane ar trebui sa se limiteze la un protest oficial scurt si la obiect, dupa care sa ignore orice alte asa-zise dezvaluiri legate de copiii institutionalizati. Comunitatea europeana ne monitorizeaza de multa vreme pe aceasta tema, a constatat o imbunatatire rapida si nu s-ar da in laturi sa ne traga de urechi daca ar fi cazul. Campania americana antiromaneasca seamana izbitor cu actiunile propagandei comuniste, care facea din tantar armasar atunci cand voia sa legitimeze o iluzie. Minciuna, chiar si prin omisiune, era ingredientul principal al retetei comuniste, iar insistenta demolatoare - principiul calauzitor.
Ciudat este faptul ca Ambasada SUA la Bucuresti nu are nici o reactie, dupa ce ani la rand trimisii americani pe pamant romanesc n-au ostenit nici o clipa sa ne dea lectii de democratie. Scurt-circuitul de pe axa Bucuresti-Washington, desi minor, lasa un gust amar. Militarii romani mor pentru apararea si a intereselor americane, iar noi ne alegem cu nemeritate picioare in fund. Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa renunte deci sa mai dea explicatii, pentru ca, nu-i asa, cine se scuza se acuza.
Este posibil ca Statele Unite sa nu ne vrea in Uniunea Europeana? O intrebare aproape absurda si, in orice caz, la care greu se poate raspunde. Cert este ca nu iese fum fara foc. Momentul ales pentru declansarea acestui scandal este cel care ne pune pe ganduri. In fond, sunt ani buni de cand adoptiile internationale au fost stopate la noi, si interesele americane in acest domeniu exista tot de atunci.