Eliminarea insurgentei irakiene se lasa asteptata, in ciuda suplimentarii efectivelor decisa prin "noua strategie" a presedintelui Bush. In acelasi timp, cota de impopularitate a razboiului purtat de Statele Unite ale Americii in aceasta tara doboara record dupa record in randurile opinei publice americane. Beneficiari ai acestui fenomen, congresmenii democrati, care detin majoritatea in legislativ, sunt din ce in ce mai tentati sa recurga la "arma bugetara" pentru a-si impune punctul de vedere referitor la stabilirea unui calendar al retragerii trupelor din Irak , refuzata, in continuare, cu obstinatie de Administratia Bush. Comandantul militar suprem al fortelor americane evoca posibilitatea unei "retrageri precipitate", comparabil cu cea din Vietnam din 1976, iar fostul secretar de Stat din acea perioada Henry Kissinger sustine necesitatea unor tratative directe intre Statele Unite ale Americii si Iran pentru pacificarea Irakului.
Acestea sunt doar cele mai semnificative argumente in favoarea tezei potrivit careia conflictul din Irak va lua sfarsit conform unui scenariu similar cu cel din Vietnam. Diferenta majora intre cele doua conflicte este, probabil, faptul ca actualul presedinte, George W. Bush, nu va fi fortat sa renunte la o noua candidatura precum predecesorul sau Lyndon Baines Johnson, pentru simplul motiv ca se afla deja la cel de-al doilea mandat.
Votul Comitetului pentru buget din Senat, care conditioneaza adoptarea bugetului federal propus de presedinte de retragerea majoritatii militarilor din Irak pana in august 2008, urmat de declaratia lui Bush privind intentia de a bloca un astfel de buget prin veto sunt doar "incalzirea" pentru batalia electorala care va avea loc anul viitor. Candidatii democrati, care pornesc, fara indoiala, favoriti in cursa pentru Casa Alba din 2008, incep sa-si radicalizeze pozitiile antirazboi pentru a profita la maximum de acest context, situatie din nou similara cu Vietnamul.
In sfarsit, dar nu mai putin important, cei patru ani de razboi irakian au costat deja bugetul american mai mult decat intregul conflict vietnamez si preseaza greu asupra dolarului, iar unii analisti financiari sustin ca singura intrebare care se pune este daca dolarul "va ateriza lent" sau se va devaloriza brusc, in conditiile in care biletul verde se afla deja la cote minim istorice fata de euro si yenul japonez.