La trei luni de la izbucnirea scandalului inchisorilor CIA, acum doua zile, am asistat la prima pozitie oficiala a unei comisii de ancheta UE care a anuntat ca nu a gasit dovezi despre existenta unor astfel de carcere in Romania. Era si greu sa se gaseasca astfel de dovezi, mai ales ca atit Europa, cit si SUA stiau despre exitenta unor "activitati speciale " impotriva teroristilor islamici si le-au aprobat tacit, iar in noiembrie anul trecut cind a izbucnit scandalul, au facut tot ceea ce le-a stat in puteri sa stearga toate urmele.
Nu cred ca exista vreun om de bun simt, cu exceptia celor citeva organizatii nonguvernamentale care lupta pentru drepturile omului, care sa fie de acord cu torturarea teroristilor. Nu cred ca exista cineva care, in sinea sa, sa nu doreasca schingiurea celor care in 2001 au pus la pamint turnurile de la World Trade Center - ucigind peste 3.000 de oameni nevinovati -, sau a celor care au aruncat in aer la Madrid cele patru garnituri de tren in care si-au gasit moartea si 16 romani, sau chiar a celor care au pus bombe in metroul din Londra. Cu toate acestea multi dintre acestia sustin sus si tare, impreuna cu unele ONG-urile, ca si teroristii au drepturi si ca nu trebuie sa luptam impotriva lor cu armele lor. Dar cu ce arme? Cu vorbe bune nu s-a ajuns inca la nici un rezultat. Nu stiu citi dintre ei ar mai fi asa de vehementi in sustinerea drepturilor teroristilor daca intr-unul dintre atentatele puse la cale de ben Laden sau al-Zarqawi si-ar pierde viata rude apropiate sau prieteni dragi lor.
Desi chitit impotriva Romaniei si Poloniei, Dick Martin s-a recunoscut invins in fata Parlamentului European, dar a solicitat instituirea unei noi comisii de ancheta. Decizia organismelor UE de a infiinta fiecare cite o comisie care sa verifice veridicitatea informatiilor privind existenta inchisorilor CIA va duce la ingroparea scandalului in tone de rapoarte fara finalizare, deoarece la fel ca si in Romania, atunci cind se vrea sa se ascunda ceva se infiinteaza o comisie de ancheta. De aceea, indiferent de cite comisii vor investiga acest caz, Romania va iesi basma curata. Totul este conditionat insa de puterea guvernantilor romani de a sti sa gestioneze acest scandal. Liderii tarilor importante UE sint cu ochii pe Romania pentru a vedea cum se descurca intr-o situatie de criza si mai ales daca stie sa gestioneze un secret care ar putea pune in pericol intregul esafodaj al Uniunii. Prin urmare scandalul privind existenta inchisorilor CIA la Mihail Kogalniceanu poate reprezinta pentru Bucuresti biletul de intrare in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.