Opozitia este, in general, menita sa sanctioneze greselile fortelor politice aflate la guvernare, sa semnaleze derapajele si sa mentina astfel echilibrul spre binele comun. Nici macar in tarile bananiere nu este speculat un moment tragic pentru a depuncta guvernarea. O astfel de atitudine din partea unor politicieni este imorala, aproape obscena.
Liderii PSD ratacesc in aceste momente pe drumuri alunecoase. Cand toata lumea este ingrijorata de soarta romanilor rapiti in Irak, ei se apuca sa desfaca firul in patru pe tema retragerii trupelor noastre din aceasta tara. Vorbesc de rapirea celor patru ca si cum de asta este vinovata actuala Putere si ca si cum pe vremea cand la guvernare se afla PSD un astfel de eveniment ar fi fost imposibil sa se petreaca. Fostul presedinte Ion Iliescu este cunoscut pentru populismul sau, lucru de inteles daca tinem seama de vremea cand s-a format politic si de inversunarea cu care apara ideile socialiste. De aici si pana la a propune retragerea trupelor noastre din Irak este insa cale lunga. Dincolo de populismul ieftin de care da dovada, Iliescu demonstreaza ca si-a pierdut pana si proverbialul simt al oportunitatii. Nu acum este momentul pentru o astfel de discutie, chiar daca o astfel de situatie s-a mai pomenit si la altii. Mai trist decat evenimentul in sine este faptul ca junele sau coleg de partid, Victor Ponta, promoveaza chiar un anti-americanism. PSD cade in aceeasi greseala facuta si in prima sa legislatura de Opozitie, cand a fost impotriva ajutorului pe care l-a dat Romania americanilor in razboiul din fosta Iugoslavie. Liderii PSD au uitat ca orientarea proamericana a fost promovata si de ei in ultimul lor mandat la guvernare si au fost in culmea fericirii cand am fost primiti in NATO. Mai mult, decizia de a sprijini fortele Nord-Atlantice in razboiul din Irak a fost luata de Guvernul PSD, condus de Adrian Nastase. Acum, doar de dragul de a face opozitie si cu scopul vadit de a mai ciupi ceva capital electoral, vin si ametesc poporul cu ideea retragerii din Irak.
Este un moment greu pentru Romania. Riscurile care decurgeau din participarea trupelor romanesti pe teatrul de razboi din Irak ne-a obligat sa ni le asumam chiar PSD. Acum, acelasi PSD se dezice si, patruns de un populism ieftin si insalubru, arata cu degetul spre coalitia aflata la guvernare. In loc sa puna umarul la rezolvarea situatiei - asa cum a incercat intr-un moment de altruism Mircea Geoana, si chiar sa-si puna cenusa in cap, liderii PSD prefera sa puna sare pe rana.