Efervescenta religioasa a luat o amploare deosebita in ultimii ani. Sute de mii de credinciosi umplu spatiile sacre la marile sarbatori. Nevoia de Dumnezeu se acutizeaza, dupa cum spun sociologii, si nu numai ei, atunci cand conditiile sociale se altereaza sau increderea in reperele lumesti, cum ar fi statul, justitia, oamenii politici, scade sub nivelul critic. Necesitatea reperelor este vitala pentru omul de rand. Aceasta criza morala, grefata pe filonul ortodox romanesc, duce la fenomenele de genul Nicula (de Santa Marie Mare), Cuvioasa Parascheva, Sfantul Dumitru. Este de fapt fata vizibila a aisbergului credintei. Pelerinajele la manastiri si schituri au loc in tot timpul anului, departe de ochii presei si ai lumii.
Necesitatea acuta de ajutor divin a romanilor umple vara manastirile cu mii de credinciosi. Sutele de biserici construite doar in ultimii ani de catre oameni care nu sunt neaparat bogati, dar care dau din putinul lor pentru asezamintele de inchinaciune si pentru cele de caritate de sub obladuirea Bisericii, dovedesc aplecarea romanului catre sacru. Un personaj controversat al vietii publice romanesti, care are o gura tare spurcata atunci cand este calcat pe coada, vorbeste vrute si nevrute, dar cand vine vorba de cele sfinte tace si face.
A zidit zeci de altare pentru Dumnezeu, iar cand a fost vorba de ajutor pentru cei aflati la necaz a spus doar o data ca face si chiar a facut. A construit cateva zeci de case in locul celor spulberate de puhoaie. Smerenia l-a determinat sa nu bata toba si sa se laude cu darurile facute. Machedonul, caci despre Gigi Becali este vorba, are o groaza de defecte, dar are parte de un dar. Acela al milosteniei, care, dupa cum spun Sfintii Parinti, il face placut in fata Domnului. Asemenea lui, multi anonimi daruiesc din putinul pe care il au celorlalti, si mai ales Domnului, in speranta obtinerii Mantuirii celei Vesnice.
Nevoia de sacru a devenit pentru multi ortodocsi o necesitate vitala. Speranta unei vieti mai bune in lumea de dincolo ii poate face pe unii mai buni aici pe pamant.